+ Irodalom

Töltőtoll és Tőzsde 6. – Newton vesztesége

Irodalmi jegyzetek egy különleges kolostor udvaráról, avagy a töltőtoll és a tőzsde találkozása két osztalék között. Eheti téma: Newton vesztesége.

Az újkori történelem egyik legnagyobb tudósa Isaac Newton. Kiváló elme, ám a tőzsdei hullámok még az ő eszén is túljártak. Kiszámolhatja az ember az égitestek mozgását, megfejtheti a matematika titkait, a fizika törvényeivel is jóbarátságot ápolhat, ám mindez nem garancia arra, hogy az emberi lélek és a piaci psziché szeszélyeiben is eligazodik. Ez lett Newton veszte.

1720, South Sea Bubble. – Így vonult be a történelembe a Brit Déltengeri Társaság részvényeinek mániákus szakasza, amikor a piaci szereplők kellőképpen megőrültek, és mohóságuk hatalmas pénzügyi lufit fújt. Olyat, aminek kipukkanása sokak vagyonát temette maga alá. Newton vesztesége óriási lett. Mindezek után állítólag megtiltotta még azt is, hogy jelenlétében kiejtsék a nevet: South Sea.

Néma távcső néz
kérdőn a csillagokra,
tenger megpihen.

Írta: Séra András, A Kolostor Őre, magánbefektető

A fenti írás célja nem befektetési tanácsadás, és nem is kíván senkit ösztönözni pénzügyi döntések meghozatalára. A tőzsde világa kiemelten kockázatos, csakis kellő óvatossággal és szakértelemmel érdemes hozzá közelíteni!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top