+ Irodalom

Az első francia Booker-díjas: Éjszaka minden vér fekete

David Diop lett az első francia író, aki elnyerte a Nemzetközi Booker-díjat – jelentette be szerdán a díj zsűrije.

Diop második regényét, az At Night All Blood Is Black (Éjszaka minden vér fekete) című könyvet szenegáli dédapjának az első világháborús, soha el nem mesélt élményei ihlették. Az 50 ezer fontos (20 millió forintos) díjat Diop és a könyv fordítója – Anna Moschovakis amerikai író és költő – között osztják meg.

A győztes könyv öt másik jelölt könyv közül került ki, esélyes volt többek között Éric Vuillard könyve, a The War of the Poor (A szegények háborúja) és Mariana Enríquez műve, a The Dangers of Smoking in Bed (Az ágyban dohányzás veszélyei) is – számolt be róla a BBC News.

A Nemzetközi Booker-díjat minden évben egy angolra fordított és az Egyesült Királyságban vagy Írországban kiadott könyvnek ítélik oda.

Az idei győztes, az 55 éves francia-szenegáli író és irodalomprofesszor regénye (melynek eredeti címe Frere d’âme) egy fiatalember őrületbe süllyedését mutatja be, és azoknak a szenegáliaknak a történetét meséli el, akik az első világháború alatt Franciaországért harcoltak. Mint Diop felidézte: dédapja soha nem mesélt a háborúban átélt élményeiről, ezért is izgatta annyira, hogy mi történt vele.

Diop regénye korábban már számos más irodalmi díjat elnyert, köztük a rangos francia Prix Goncourt des Lycéens díjat.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyzoltan szerint:

    No, igen!
    Igazán verhetetlenek voltak a franciák gyarmatijai a kegyetlenkedésekben…
    A franciák előszeretettel bízták a fogolytáborok őrzését a gyarmatiakra…
    A következményeket elképzelhetjük.., csak elképzelhetjük! -mert a cionizmus által vezényelt „Szövetségesek” bűntetteiről, tudatos, szisztematikus népirtásáról beszélni sem lehet, nemhogy irodalmilag feldolgozni, s azt megjelentetni…
    -törlitek..?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top