+ Zene

Nagy sikerrel zárult az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Fotó: Valuska Gábor

22 nap, nézők a világ minden pontjáról, ősbemutatók, különleges táncpremierek, szívhez szóló karmesteri köszöntők a fesztivál nézőinek Európa legjelentősebb hangversenytermeiből, új kompozíciók és újraalakult formációk debütálása, rengeteg felejthetetlen fesztiválpillanat ez az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek mérlege. A Müpa szervezésében megvalósult programsorozat keretében világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adták egymásnak a virtuális színpadot, jövőre pedig már élőben várja a közönséget a Bartók Tavasz!

 A Pécsi Balett Vasarely-etűdök című táncbemutatójával zárult az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, amely május 7. és 28. között olyan kivételes előadókat sorakoztatott fel, mint Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, John Eliot Gardiner és az English Baroque Soloists & Monteverdi Choir, a Kelemen Kvartett, René Jacobs és a Kammerorchester Basel, a Bagossy Brothers Company, Madaras Gergely, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett, Charlie, az Aurevoir., a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Dresch Vonós Quartet, az Odd ID, a Mordái, Cserepes Károly, a Tárkány Művek, a Bettika Quintet, a Cimbaliband, Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus vagy Lajkó Félix és a Győri Balett.

Fantasztikus hetek állnak mögöttünk, hiszen ebben a rendkívüli évben az első Bartók Tavasznak sikerült összekötnie a kultúrarajongókat és a művészeket a világ minden pontján, Milánótól Londonon át Budapestig. Nagyszerű volt látni, hogy milyen nagy szakmai és nézői érdeklődés kíséri a bemutatókat”

– mondja Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója. Kiemeli: Bartók Béla születésének 140. évfordulóján a nevét viselő fesztivál kiválóan bizonyította, hogy az alkotóerő és a kreativitás felülkerekedik a nehézségeken, hiszen a pandémia hátrányaiból előnyt kovácsolva idén a digitális platformokon kivételes programnak lehetett szem- és fültanúja a közönség.

www.fenymuvek.com

Fontos volt számunkra, hogy minél szélesebb körben juttassuk el az emberekhez a kulturális tartalmakat ebben a rendhagyó időszakban, így a teljes fesztiválprogramot  úgy a hazai bemutatókat, mint a nemzetközi programjainkat ingyenesen hozzáférhetővé tettük

– hangsúlyozza Káel Csaba.

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek operatőreinek köszönhetően a nézők hol a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremből közvetített koncertben vagy a Fesztivál Színházból streamelt előadásban gyönyörködhettek, hol a Budapest Music Center vagy a Zeneakadémia nyitotta meg virtuálisan kapuit a közönség előtt. Emellett olyan legendás európai koncerttermek is csatlakoztak a Bartók Tavaszhoz, mint a milánói Scala, az oxfordi Sheldonian Theatre, a Don Bosco Basel Paul Sacher hangversenyterme és a londoni Royal Albert Hall. A Budapest Ritmo gondoskodott arról, hogy szokatlan, izgalmas terekben se legyen hiány: az Akvárium Klub mellett az Epreskert szobrászműhelye, a Twentysix Budapest, a Gellért Szálló és a Füvészkert is koncerthelyszínné változott.

A fesztivál online előadásai során a hazai nézőkhöz határainkon túlról, Németországból, Franciaországból, Japánból, az Egyesült Királyságból, Spanyolországból, Olaszországból, Oroszországból és az Egyesült Államokból is sokan csatlakoztak. A közösségi platformokon aktív közösség alakult ki, akik a közvetítés alatt megosztották egymással a fellépőkkel kapcsolatos élményeiket, és a virtuális nézőtéren taps helyett gifekkel, megható üzenetekkel gratuláltak az alkotóknak.

Fotó: Kállai-Tóth Anett

Az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteken debütált a fesztivál saját kétnyelvű kiadványa, a Bartók Tavasz Magazin, amelyet print és online formában is lapozgathattak az olvasók. Közel nyolcvanezren látogattak el a fesztivál hivatalos blogjára is, ahol rengeteg kulisszatitkot és érdekességet találhattak az érdeklődők, köztük egy különleges videósorozatot arról, hogyan készültek a fesztivál táncbemutatói. Az exkluzív felvételeken a Győri Balett, a Szegedi Kortárs Balett és a Pécsi Balett művészei engedtek bepillantást próbatermeikbe és a színfalak mögé, mesélve az alkotói folyamat kihívásairól és legemlékezetesebb mozzanatairól.

„Büszkeséggel tölt el, mennyi nagyszerű visszajelzés érkezett hozzánk: művészeinknek és a fesztiválmunkatársaknak köszönhetően egy minden szempontból kiemelkedő program valósult meg idén az online térben. Ugyanakkor nagy reményekkel készülünk arra, hogy jövőre személyesen, élőben találkozhassanak majd az alkotók és a nézők a fesztivál helyszínein”

– foglalja össze Káel Csaba. A 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek 2022. április 1. és 18. között várja majd a közönséget.

Fotó: Nagy Attila

Az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek legemlékezetesebb pillanataiból készült fotóválogatás a https://bartoktavasz.hu/fotok oldalon tekinthető meg, a Bartók Tavaszról készült összefoglaló kisfilm pedig az alábbi linken érhető el:

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top