+ Történelem

Newton főművének javításai most több 100 milliót érnek

Isaac Newton

Isaac Newton jegyzeteire lehet licitálni a Christie’s londoni árverésén júliusban.

A kézírásos jegyzetek a tudósnak a matematika alapjait lefektető Principia című munkájához fűzött javításait tartalmazzák. A Christie’s kedden közzétett becslése szerint 600-900 ezer font (242-363 millió forint) közötti áron kelhet el.

Newton 1687-ben adta ki Philosophiae naturalis principia mathematica (A természetfilozófia matematika alapjai), röviden csak Principia néven emlegetett főművét, amelyben lefektette a tömegvonzás elméletét és leírta a mozgástörvényeket. A tudományos mű egyik első kiadása 2016-ban 3,7 millió dollárért (egymilliárd forintért) kelt el egy aukción.

A tervezett második kiadáshoz készült másfél oldalnyi jegyzet tartalmazza David Gregory skót matematikus és csillagász megjegyzéseit és ábráit. A két tudós akkor találkozott és levelezett egymással, amikor Newton az 1690-es években a Principia átdolgozását készítette.

Keith Moore, a Királyi Társaság tudósklub – amelynek egykor Newton is elnöke volt – vezető könyvtárosa  felidézte, hogy Gregory és Newton párbeszéde segített Newton elgondolásának finomításában. Bár Newton végül feladta a mű átdolgozását, 1713-ban egy új kiadást készített.

Az értékes tudományos dokumentumot a Christie’s londoni aukcióján július 8-án bocsátják árvetésre.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top