+ Irodalom

Töltőtoll és Tőzsde 5. – Beethoven részvényei

Irodalmi jegyzetek egy különleges kolostor udvaráról, avagy a töltőtoll és a tőzsde találkozása két osztalék között. Eheti téma: Beethoven részvényei.

Beethoven a komponista, és Beethoven a befektető, aki szívesen töltötte idejét a Bécshez közeli Badenben. A város fürdője és az erdő kiváló hely volt a zeneszerzőnek a pihenés, gyógyulás, kirándulás, és inspiráció céljából. Erdei tanösvény is a nevét viseli ma a környéken, ráadásul áll a városban egy emlékház is. Európa himnuszává vált a IX. szimfónia, aminek néhány fejezetét itt írta Badenben. Kevesen tudják viszont, hogy Beethoven jövedelmét ekkor már kiegészítették a tőzsdei befektetések.

A bécsi börze hivatalos kapui 1771-ben nyíltak meg, ám ekkor még főleg állampapírokkal kereskedtek, részvényekkel nem. 1816-ban megalakult az Osztrák Nemzeti Bank, és 1818-ban be is vezették a tőzsdére. Ez volt az első részvény. Két évre rá már a frankfurti tőzsdén is lehetett velük kereskedni. Sokak fantáziáját és pénzét mozgatta meg ez a befektetési lehetőség, többek közt Beethovenét is. A mai napig működő bécsi napilapból, a Wiener Zeitungból gyűjtötte össze az információkat a zeneszerző, majd ismerőseivel is tanácskozott, kalkulált és töprengett, és 1819-ben arra jutott, hogy beszáll az üzletbe. Nyolc részvényt vett. Mai értéken ez a befektetés körülbelül 80 ezer eurot érhetett. Panaszra nem volt ok.

Beethoven érdekeltsége az Osztrák Nemzeti Bankban jól alakult. 4-5% körüli osztalékhozamot vett fel évente a zeneszerző, és emellett a részvényeinek értéke hat év alatt megduplázódott. (szinte hallani az Örömódát!) A pénzügyi világban ma úgy jellemeznék Beethoven befektetési stratégiáját, hogy hosszútávú, értékalapú befektetés volt. Kein daytrade, bitte! Olyannyira hosszútáv, hogy a részvények nagy részét nem is adta el, hanem örököseit illeték halála után. Mai napig megvannak ezek az értékpapírok, ékes darabjai az Osztrák Nemzeti Bank pénzügyi múzeumának.

Zongorahang száll
a csillogó részvények
fölött Bécsben.

Írta: Séra András, A Kolostor Őre, magánbefektető

A fenti írás célja nem befektetési tanácsadás, és nem is kíván senkit ösztönözni pénzügyi döntések meghozatalára. A tőzsde világa kiemelten kockázatos, csakis kellő óvatossággal és szakértelemmel érdemes hozzá közelíteni!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top