+ Tudomány

Szemerédi Endre kapta a Neumann professzori címet

fotó: youtube/elte_uni

Szemerédi Endre Széchenyi- és Abel-díjas matematikust tüntette ki a 2021-es Neumann János professzori címmel az elméleti számítástechnikához való több évtizedes hozzájárulása, illetve a matematika fejlődéséhez kapcsolódóan végzett munkássága elismeréseként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szenátusa és a Neumann Társaság szombaton.

A díjat a BME Szenátusának ünnepi ülésén adták át, az eseményen megtörtént a Tiszteletbeli Doktorok avatása, valamint a József Nádor Emlékérem és más rangos műegyetemi kitüntetések adományozása is. A 2017-ben alapított Neumann János professzori címet azon kimagasló, nemzetközi szinten is ismert és elismert tudományos teljesítményt nyújtó hazai vagy külföldi egyetemi tanár kaphatja meg, akinek a tudományterülete, tevékenysége kapcsolódik a Neumann János által elért tudományos eredményekhez.

A matematikus a gráfelmélet egyik legismertebb szakértője, nemzetközi tudományos elismertséget szerzett kombinatorikai, számelméleti és algoritmuselméleti kutatásaival, az elsők között ismerte fel az elméleti számítástechnika fontosságát.

Szemerédi Endre 1940-ben született Budapesten, és 1960-ban kezdte meg egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán. Legismertebb tudományos eredményének Erdős és Turán sejtésének bizonyítását tartják, amely szerint minden pozitív felső sűrűségű sorozat tartalmaz tetszőleges hosszú számtani sorozatot, ez az eredmény fontos eszközzé vált a nagy gráfok kutatásában, amely így a hálózatelméletre is hatással volt.

A nyolcvanas évektől különböző amerikai egyetemeken volt vendégkutató, vendégprofesszor, 1990-ben a Rutgers Egyetem számítógéptudományi tanszékén kapott egyetemi tanári megbízást, nyugdíjba vonulását követően pedig az egyetem professor emeritusa lett.

Szemerédi Endre 1982 óta a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, 1987-ben elnyerte az akadémia rendes tagságát, 2010 óta pedig az Amerikai Tudományos Akadémia (NAS, National Academy of Sciences) rendes tagja.

Munkásságát a magyar kormány a Magyar Szent István-renddel és Széchenyi-díjjal is elismerte. 2012-ben megkapta a matematika Nobel-díjának tekintett Abel-díjat. 2020-ban Székelyhidi László, a Lipcsei Egyetemen dolgozó 43 éves magyar matematikus matematika és társtudományai, a fizika és a kémia határterületén folytatott kutatási tevékenységét ismerték el Neumann professzori címmel. 2019-ben a kvázikristályok felfedezéséért Nobel-díjjal is elismert izraeli professzor, Dan Shechtman részesült az elismerésben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top