+ Tánc

Elhunyt Carla Fracci, a világhírű balerina

Meghalt 84 évesen Carla Fracci, a milánói Scala primabalerinája, számos előadásban Rudolf Nurejev és Mihail Barisnyikov partnere. Fracci milánói otthonában hunyt el csütörtökön. Hosszú ideje küzdött daganattal, állapota az elmúlt napokban súlyossá vált – írta a Corriere della Sera.

„A színház, a város és a tánc legendás, történelmi személyiségét veszítette el, aki erős nyomot hagyott az identitásunkon, és jelentősen öregbítette az olasz kultúra hírnevét a nagyvilágban” – írta közleményében a Scala. Karrierje tündérmesébe illő: a milánói villamosvezető lányát „tehetsége, kitartása és munkája a világ leghíresebb balerinájává emelte, fiatalok generációit inspirálta, a tánc világán túl is”

– írták.

Fracci 1936-ban született Milánóban. A második világháborút rokonaival vidéken töltötte, hogy túléljék a lombard fővárost érő bombázásokat. Egy tévéinterjúban úgy beszélt ezekről az évekről, hogy leginkább földművesnek érezte magát, semmit sem tudott a tánc világáról, még kevesebbet „azokról a kis cipőkről”. A háború után azonban valaki felfigyelt „kecsességére és muzikalitására”, és azt ajánlotta, jelentkezzen a Scala akadémiájára. Tízéves volt, amikor felvették, naponta utazott apja villamosán az iskolába. 1954-ben, 18 évesen végzett, a következő évben lépett először színpadra Bellini Az alvajáró című darabjában, a főszerepet Maria Callas énekelte, Leonard Bernstein vezényelt, és Luchino Visconti volt a rendező. Szinte azonnal híre ment a világban, meghívták a londoni Royal Festival Hallba, várták az amerikai színpadok, noha megtartotta vezető szerepét a Scalában is.

Legtöbben a Giselle című klasszikus balett címszereplőjével azonosítják, melyet Nurejevvel, Barisnyikovval és a dán Erik Bruhnnal is táncolt. Utoljára 2000-ben lépett a Scala színpadára az Excelsior című darabban. Idén januárban a színház a Giselle mesterkurzusára hívta meg, amelyet a közösségi média oldalain közvetítettek, valamint az olasz állami csatorna, a RAI dokumentumfilmjébe is bekerült.

„Megrendítő volt több mint tíz év után visszatérni a Scalába”

– mondta el a SKY csatorna híradójában. Fracci 57 éven át volt Beppe Menegatti színházi rendező férje, egy fiuk született, Francesco.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top