+ Ajánló

Kocsis Zoltán emlékére ad koncertet a Pannon Filharmonikusok – itt megnézheted!

2021-től kezdődően a Magyar Klasszikus Zene Napját ünnepeljük minden év május 30-án, Kocsis Zoltán születésnapján. A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok kezdeményezésére elindított programsorozathoz számos intézmény és zenei együttes csatlakozott, köztük a Pannon Filharmonikusok is. A pécsi zenekarnak Kocsis Zoltán egykor első állandó vendégkarmestere volt. A zongorista-karmester, aki komoly szerepet vállalt vidéki zenekarok, zenei műhelyek szakmai munkájának segítésében, Pécs város kulturális-zenei élete és a PFZ számára is meghatározó személyiség volt.

A Kocsis emlékének ajánlott pécsi koncerten, amelyet közönség jelenlétében tartanak meg és online is streamelnek, két Bartók-darab, illetve egy Ravel-zongoraverseny hangzik el Bogányi Tibor vezényletével: méltó és tökéletes program egy olyan zongorista emlékére, aki világszerte népszerűsítette a magyar zenét autentikus, mégis minden kultúrában könnyen értelmezhető, egyedi és lenyűgöző előadásmódjával, és a klasszikus darabok mellett a 20. század zongoradarabjait, versenyműveit – köztük a most is elhangzó Ravel-koncertet – is hatalmas sikerrel adta elő hazájában.

Kocsis Zoltán elementáris erővel robbant be a magyar zenei életbe. Szédületes tehetségére, érzékeny, hibátlan, virtuóz játékára már egészen fiatal korában felfigyeltek: 21 évesen Liszt Ferenc-díjjal, négy évvel később pedig Kossuth-díjjal tüntették ki. A világ legnagyobb zenekaraival koncertezett, a legfontosabb lemezkiadókkal dolgozott együtt, gyakori fellépője volt a rangos koncerttermeknek és a legjelentősebb zenei fesztiváloknak is. Később dirigensként és zeneszerzőként is megismerhettük: ő lett a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója és vezető karmestere, akikkel haláláig együtt dolgozott.

A május 30-i hangversenyen Bartók Béla Négy zongoradarab című művének Kocsis által hangszerelt változata hangzik majd el a kiváló fiatal zongorista, Balog József előadásában, aki Jandó Jenő tanítványaként a magyar zongorajátszás legnagyszerűbb hagyományait követő, ihletett Bartók-interpretátor. Ezt a bevezetést követi Ravel frenetikus G-dúr zongoraversenye, amely rövidsége ellenére – alig húszperces műről van szó – rendkívül sokféle stílust felvonultató, komplex zenei élmény.

A francia zeneszerző saját bevallása szerint nem mélyértelmű versenyművet, hanem szórakoztató darabot akart alkotni ezzel a zongoraversennyel, amelyben a baszk népzenei motívumok éppúgy megtalálhatók, mint a klasszikus versenyművek és a jazz elemei. Ravel a premieren maga szerette volna eljátszani a darabot, de végül átadta Marguerite Longnak, a kor ünnepelt zongoraművésznőjének, aki Fauré és Debussy műveinek is gyakori tolmácsolója volt. A zeneszerző így beszélt erről az izgalmas darabról: „A szó legszorosabb értelmében vett concerto, olyan, amilyet Mozart és Saint-Saëns írt. Véleményem szerint egy concerto zenéjének vidámnak és csillogónak kell lennie, anélkül, hogy mélységre vagy drámai hatása törekednénk.”

Az első és a harmadik tétel virtuóz, csillogó és sziporkázó, frenetikus zene, de a középső, lassú tétel valami egész más: dallamos, lassan kibontakozó, csodaszép főtémáját egyedül mutatja be a zongora. Marguerite Long így vallott erről a zenéről: „Egy napon megmondtam Ravelnek, mennyire félek minden alkalommal attól, hogy az első tétel megannyi fantáziája és varázsa után zongoraszólón mutassam be ezt a nagyon hosszú dallamot, hogy énekeljen és végtelen mozdulatában kitartson ez a nagy, hömpölygő frázis. »Még hogy hömpölygő! – kiáltott – de hiszen én csináltam minden ütemét, és már-már azt hittem, belepusztulok!« Ki fedezheti fel itt a mesterség kínját? Ebben a mozaikban egyetlen illeszték sem található, ámuló érzékeink csak emberfeletti tökéletességét foghatják fel.”

Az est programja A csodálatos mandarin előadásával fejeződik be. A Mandarint Kocsis Zoltán már nagybetegen, egyik utolsó koncertjén vezényelte 2016-ban a Müpában. Az előadás hatása szinte letaglózó volt, hatalmas, életre szóló élmény minden jelenlevőnek. Bartók elementáris erejű, misztikus, szenvedélyes pantomimja – amelyet bemutatása idején erkölcstelennek bélyegeztek – mélyen felkavaró, elgondolkodtató mű. A koncerten végre személyesen is jelen lévő közönséget bizonyára magával ragadja majd, de átütő érzelmi ereje bizonyára az online közvetítésen is érzékelhető lesz.

A hangverseny online közvetítése a Pannon Filharmonikusok YouTube-oldalán lesz elérhető május 30-án.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top