+ Irodalom

Létrehozták a Firgun Zsidó Kulturális Alap – idén 31 millióra lehet pályázni

Új kulturális alapot hozott létre az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), a Firgun Zsidó Kulturális Alap működése első évében mintegy 31 millió forint értékben ír ki alkotói pályázatokat különböző művészeti ágak képviselői számára.

Az EMIH célja, hogy az alap létrehozásával is hozzájáruljon a pandémia következtében nehéz helyzetbe került művészek és kulturális alkotóközösségek lehetőségeinek bővítéséhez.

Az EMIH elsődleges feladatának tekinti az autentikus, 3000 éves zsidó hagyomány és kultúra őrzését és felmutatását a modern kor utáni zsidó közösségnek, miközben folyamatosan keresi annak lehetőségeit is, hogy a társadalom egésze számára közvetíthesse az ősi tanítás univerzális értékeit: a karitász, a humanitás, a tudás és a kultúra tiszteletét.

„Az elmúlt 15 évben az EMIH össztársadalmi küldetését elsősorban a jótékonyság, az együttérzés és az idősek tisztelete jegyében igyekezett intézményteremtőként és fenntartóként teljesíteni. Most eljött az ideje, hogy az egyházi szolgálattól távolabb eső területeken is megjelenjen”

– ennek szellemében az idén januárban létrehozták a Firgun Zsidó Kulturális Alapot.

Réczei Tamás, az alapítvány kuratóriumának elnöke szerint a most induló első pályázati program 2022 végéig összesen 31 millió forintot biztosít a hét különböző kulturális területen meghirdetendő alkotói pályázatok díjazására. Elsősorban olyan alkotások létrehozását támogatják, amelyek a zsidó eszmevilágban is oly fontos alapvető emberi kérdésekkel, vagy a zsidó kulturális gyökerekkel és tematikákkal foglalkoznak.

Elsőként egy zenei és egy regényíró pályázatot írnak ki, de hamarosan forgatókönyvíró, színmű-, független színházi, képzőművészeti és podcast-pályázatok is indulnak. Az alap minden felekezet számára nyitott, támogatásai mindenki számára elérhetők. Az alap feladatának tekinti a zsidó szellemi gyökerek ápolását, de kultúrszakmai alapon működik. A pályáztatás és az elbírálás az adott szakmák és szakterületek jeles képviselőinek bevonásával történik.

A bírálóbizottságokba meghívást kapott például Divinyi Réka, Dobszay-Meskó Ilona, Gárdos Péter, Geszti Péter, Groó Diána, Hegedűs D. Géza, Kieselbach Tamás, Kesselyák Gergely, Milbacher Róbert, Mohácsi János, Lévai Balázs, Lukácsházi Győző, Orlai Tibor, Szécsi Noémi, Szikszai Rémusz, Tasnádi István, Topor Tünde, Vecsei H. Miklós és Winkler Nóra is.

A firgun héber kifejezés, jelentése: önzetlen elismerés.

„A mai izraeli kultúra egyik fontos – az empátiával, mások teljesítménye felett érzett örömmel is asszociált – fogalma egy alapvető zsidó értéket hivatott hangsúlyozni, amely felébreszti a bennünk rejlő gyógyító kreativitást”.

Ahogy egymás céltalan leszólása, becsmérlése, az általános negativizmus közösségi normává tud válni, úgy lehet építő hatású a viszonzást nem váró dicséret, a firgun. Az alap célja elismerést nyújtani művészeknek, a kultúra és a tudomány értékteremtő munkásainak, akik alkotásaikkal, tevékenységükkel mindannyiunk mentális és szellemi egészségét szolgálják – emelik ki a közleményben.

Az alap jövőbeli programjai a kultúrát tágan értelmező tematikájúak, és a támogatások skálája is széles: a fiatalok tehetséggondozását célzó ösztöndíjaktól a már megállapodott művészek számára elérhető járadékokig terjednek. Fontos cél a társadalmi megbékélést, a történeti traumák feldolgozását segítő projektek megvalósítása, a jövőben ehhez is igényelhetők támogatások, legyen szó képzőművészeti alkotásokról vagy írott művekről.

Az elsőként kiírt zenei és regénypályázatról a Firgun Alapítvány honlapján – firgunalap.hu – találhatók meg részletes információk.

4 hozzászólás

4 Comments

  1. Gyzoltan szerint:

    „Fontos cél a társadalmi megbékélést, a történeti traumák feldolgozását segítő projektek megvalósítása,…”
    Irritáló megfogalmazás!
    Helyénvalóbb célként megjelölni a valóság ködösítését, elfedését, a valóság minél mélyebbre temetését, a hamisság, a tudattorzítás pátyolgatását…
    Az önmagában maga a csoda, hogy az ágálást megengedik számomra, ha beszűkült szegmensben is, a tényleges hatalom élet-halál urai, gyakorlói…

  2. Gyzoltan szerint:

    „Az EMIH elsődleges feladatának tekinti az autentikus, 3000 éves zsidó hagyomány és kultúra őrzését és felmutatását a modern kor utáni zsidó közösségnek, miközben folyamatosan keresi annak lehetőségeit is, hogy a társadalom egésze számára közvetíthesse az ősi tanítás univerzális értékeit: a karitász, a humanitás, a tudás és a kultúra tiszteletét.”
    A több ezer éves zsidó hagyomány, a szabályok, a szabályzók, az előírások, a rendszerek tömege, melynek szilárd bástyája, őrzője, védelmezője a rabbik közössége, szervezete…
    A társadalom egésze nem védett, szabad prédának tekinthető, melynek megosztása, kijátszása, szembefordítása a zsidóság számára érdekszerű…
    A liberális álcázóhálót magukra öltve, mindig találnak okot, indokot az össztársadalmi feszültségek, ellentétek generálására, mert fontos a társadalom megosztottsága…
    -most éppen, napjaink aktuális megosztó, szembefordító „liberális” felvetése a „szivárványcsaládok” léte, megengedhetősége, avagy ellenzése…
    Ezzel szemben egy zsidó fiatalember, ha történetesen nem zsidó lánnyal köt házasságot, akár azzal is szembenézhet, hogy családja akár halottnak, meghaltnak is tekintheti, stb. stb.
    -a több ezer éves tisztelt és gyakorolt, a zsidó kultúrát jelentő hagyományok alapján…

  3. Gyzoltan szerint:

    -csak 1-2 napja jelent meg az írás itt a honlapon:
    A bűnnél is nagyobb károkat okoz az elhallgatás!
    „Egy évtizedekkel korábbi családi dráma elhallgatott-elhallgathatatlan emléke átírja az utódok életét. Helena Henschen egy bűntény árnyékában nőtt fel.”
    -lehetséges, hogy éppen bejegyzésem lett igazolva, hitelesítve a Henschen által megírt könyvben..?

  4. Gyzoltan szerint:

    A „Könyv-népe” közül, csak valaki, akárki, olvasta már, lektorálta, engedélyezte Helena Henschen könyvének nyomtatását, terjesztését, létét…
    Jól esne, ha valamely olvasó igazolná feltételezésem helyességét…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top