+ Design

Hogyan befolyásolják a divatirányzatok a kortárs kultúrát? A világot megváltoztató trendek

A divat, egy meglehetősen tág fogalom, hiszen beletartozik a ruházat, a frizura, a cipőviselet, a smink, és persze a kiegészítők, mint például a táskák, amelyek szintén nem maradhatnak ki a felsorolásból. Voltaképpen a divat is egy iparág, ahol az új termékek kerülnek fókuszba és az olyan ruházati trendek, amelyek felkeltik annyira az emberek érdeklődését, hogy viseljék azokat. A divat fogalmát úgyis meg lehet határozni, mint egy folyamatosan változó trend, hiszen évről – évre változik.

Az emberek többsége is szeret divatosan öltözködni, hiszen a divatos megjelenés határtalan magabiztosságot kölcsönöz az embereknek és aktívan részt vesz a pozitív benyomás kialakításában, és aki divatos ruhákat hord, még a céljait sem látja olyan távolinak. Hiszen a trendi ruhadarabok valóban határozottabbá tehetnek bennünket és megnövelhetik az önbizalmunkat.

A divatirányzatok hatással vannak a kortárs kultúrára?

A divat sokkal mélyebb hatással van a társadalomra, az emberekre, mint ahogyan azt gondolnánk. Minden társadalomban a fiatalabb generációt vonzza leginkább a divat és a trendek változása. De nem csak a divat van hatással a fiatalokra, a divat is idomul a kortárs társadalmi réteg igényeihez és elvárásaihoz.

Létezik egy mondás – nem a ruha teszi az embert. Természetesen, az embereknek nem az öltözködés alapján kellene megítélniük a másikat – sajnos ez is megtörténik, főleg a fiatalabb generáció esetében – viszont egy-egy ruhadarab meghatározhatja az adott személy viselkedését is. Ha személyiséget nem is alakít a ruházat, egy-egy ember magatartását igenis meghatározhatja. Gondoljunk csak a szakadt farmert viselő lázadó tinikre, vagy a fekete színű öltözéket hordó emo stílusú kamaszokra. A színeknek mindig is volt hatása az emberekre és sokan a ruházatban is csakis a meghatározó színeket viselik. Vegyük például a Pantone színeket, amelyek minden évben változnak, és amelyek határozottan irányítják a divatot, hiszen évről – évre olyan színű ruhákat is alkot a divat, amelyre az adott évben a Pantone Intézet rábólint.

Táskák

A divatot régebben csakis a nők hóbortjának tartották. Hol vannak már azok az idők? Manapság a férfiak is éppúgy kedvelik a divatos ruhákat és kiegészítőket, mint a hölgyek. A férfitársadalom is sokat változott és bennük is éppúgy nyomot hagy a divat, mint a nőkben. A fiatalok a divat trendeket követik és ehhez kiváló csatorna a média. A fiatal generáció imádja a kedvenceik stílusát – akár öltözködési vagy frizurastílusát – utánozni, és ha ezt nézzük, kijelenthetjük, hogy a divatirányzatok mindenképpen hatással vannak a kortárs kultúrára. Még egy-egy társadalmon, csoporton, közösségen belül is kialakulhat egy-egy trend. A kamaszok is előszeretettel öltözködnek úgy, ahogyan a barátaik, mivel nem szeretnének kirekesztetté válni. Nincs ezzel gond, hiszen ez a lépés is szükséges ahhoz, hogy a kamasz megtalálja önmagát és határozott, egyéni ízléssel bíró felnőtté váljon. Egy olyan felnőtt, akit szintén befolyásolhat egy-egy divatirányzat, amit aztán a saját személyiségére formálhat.

Mi lehet még hatással a divatra?

Az aktuális trendeket, a társadalmi és kulturális változások is meghatározzák, formálják és alakítják. A művészet, a technológiai innováció és más területen történő fejlődések is hatással vannak az aktuális trendekre. A divattervezőknek is kiemelkedő szerepe van a divatra, annak változásaira. Ilyen nagyszerű személyiség volt Karl Lagerfeld, aki az egyik legfontosabb és legismertebb személy volt a divat világában.

A Karl Lagerfeld márka ma már világhírű. Ruhák, táskák és cipők kaphatók ezzel a márkával, de a kiegészítők között is találhatunk olyan darabokat, amelyek a divat egyik ikonjának nevét fémjelzik. Karl Lagerfeld nem csak nőknek, férfiaknak is tervezett. A kínálatban találhatunk kényelmes sneakers cipőket, elegáns félcipőket és még papucsokat is. A jellegzetes, kifinomult, elegáns öltözködési stílusáról is híres Karl Lagerfeldet, a divat császárának is nevezték, örökre nyomott hagyott a divat világában és a populáris kultúrán.

Ha a tavaszi – nyári szettünket szeretnénk felfrissíteni, akkor mindenképpen gondoljunk a táskákra, mint kiegészítőkre. Mert hiszen az aktuális trendek, a táskákon is nyomot hagynak, még akkor is, ha nem olyan híres divattervező álmodta meg azokat, mint amilyen Karl Lagerfeld is volt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top