+ Irodalom

Egy 18 éves vietnami-amerikai diáklány az év amerikai koszorús költője

Egy 18 éves vietnami-amerikai diák, Alexandra Huynh az Egyesült Államok következő fiatal koszorús költője.

A kaliforniai Sacramentóból származó Huynh, aki a Stanford Egyetemen fogja megkezdeni tanulmányait, az önkifejezés és a társadalmi igazságosság eszközeként tekint a költészetre, amely egyfajta túlélési mechanizmus is számára.

Huynh egy évre szóló kinevezését csütörtökön jelentették be egy virtuális ceremónián a Kennedy Központ és az Urban Word nevű irodalmi szervezet rendezésében. Utóbbi 2017-ben alapította meg a fiatal nemzeti koszorús költő programot.

Huynh-t négy regionális döntős közül választották ki. Új pozíciójában diákokkal fog találkozni és workshopokat tart országszerte. A fiatal költő céljai között szerepel, hogy megossza tapasztalatait másokkal.

Az Egyesült Államok fiatal koszorús költőjének címét az immár 23 éves Amanda Gorman viselte először, akire Joe Biden januári elnöki beiktatási ünnepségén figyelt fel a világ. A fiatal fekete művész saját versét szavalta a beiktatáson, majd szerepelt a Super Bowlon is, és ezzel ő lett az első költő az amerikaifutball-bajnokság, az NFL döntőjének műsorában.

Gorman nagy hatással volt Huynh-re, aki elmondta, elődjének sikere arra ösztönözte, hogy merjen nagyot álmodni.

Huynh hétéves kora óta ír dalszövegeket, és a középiskolában kezdett komolyabban érdeklődni a költészet iránt. Reményei szerint egyszer saját kötete jelenik meg, amelyet vietnami nyelvre is lefordítanak.

A fiatal költő elmondta, az egyetemen mérnöki tanulmányokkal és nem irodalommal fog foglalkozni, ugyanis nincs szüksége egy tanterem ösztönzésére ahhoz, hogy sokat olvasson.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyzoltan szerint:

    Milyen szerencséje van a vietnámi kislánynak, hogy az USA már befejezte agresszív háborúját Vietnám ellen…
    -mert egyébként szögesdrót mögött találhatná magát, mint annak idején a japán származású amerikai polgárok…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top