+ Történelem

Milos Zeman bocsánatot kért Jugoszlávia 1999-es bombázásért

Bocsánatot kért a szerb nemzettől Jugoszlávia 1999-es NATO-bombázásáért Milos Zeman cseh államfő szerdán Aleksandar Vucic szerb elnökkel folytatott prágai tárgyalásain.

A NATO Jugoszlávia elleni bombatámadását Milos Zeman már korábban is hibának és hatalmi arroganciának nevezte.

“A magam nevében szeretnék bocsánatot kérni a szerb nemzettől”

– jelentette ki a cseh államfő a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón.

Csehország – fejtette ki Zeman – akkoriban szövetségeseket keresett a bombázások elutasításához, de sikertelenül. Azt, hogy Csehország végül is nem volt képes elutasítani a bombázást, Zeman, aki 1999-ben kormányfő volt, a bátorság hiányának nevezte. Megjegyezte: sokéves traumától szabadult meg, hogy mindezt nyilvánosan elmondhatta.

“A vezeklés felszabadít”

– szögezte le Zeman.

A cseh államfő emlékeztetett: a szerb nemzet 1938-ban és 1968-ban is bizonyítékát adta a csehek iránti szolidaritásának.

“Mi pedig ezt bombázással köszöntük meg. Ezért most szeretnék a magam nevében elnézést kérni az akkori Jugoszlávia bombázásáért”

– szögezte le Zeman újságírók előtt.

Elmondta: Jugoszlávia NATO általi lebombázása 1999-ben hiba volt, amely azóta is bántotta őt.

“Utolsóként egyeztünk bele, kétségbeesetten kerestünk legalább egy országot, amely mellénk állt volna és a bombázás ellen lett volna, de sikertelenül. Magunkra maradtunk. Ez azonban nem ment fel bennünket hiányzó bátorságunkért”

– fejtette ki a cseh államfő.

Aleksandar Vucic újságírók előtt köszönetet mondott cseh kollégájának a gesztusáért.

“A szerb nemzet ezt soha nem fogja elfelejteni”

– hangsúlyozta Vucic. Ilyen nyilatkozat a bombázások ügyében eddig még egyetlen politikustól sem hangzott el – tette hozzá a szerb államfő.

A NATO 1999-ben 78 napig bombázta Szerbiát, hogy rákényszerítse a szerb hadsereget Koszovó elhagyására. A Human Rights Watch szervezet szerint a bombázások mintegy 500 civil ember életét követelték Szerbiában.

Csehország – Lengyelországgal és Magyarországgal együtt – nem sokkal Jugoszlávia bombázása előtt lett a NATO tagja.

Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter a sajtótájékoztató után a közszolgálati rádióban magánvéleménynek nyilvánította Milos Zeman nyilatkozatát, amely szerinte nem befolyásolja a hivatalos cseh álláspontot ez ügyben.

2 hozzászólás

2 Comments

 1. obsitos szerint:

  Alzheimer elvtárs már megkerülte a vén hülyét:
  “-Utolsónak EGYEZTÜNK BELE, mert nem találtunk támogatót.”
  Tehát Ők is akarták.
  Az, hogy éppen “Nagy Szerbiát” akartak létrehozni, kétszer is háborút robbantva ki az egykori társ-nemzetekkel a szerbek, reguláris (!) katonai erővel, ma már nem számít.
  ZEMANNAK.

 2. Gyzoltan szerint:

  A népek, a felszámolás, a megsemmisítés alatt álló nemzetek feje felett történik meg a tényleges politikai, katonai döntés, az uralkodó trendnek megfelelően…
  Feltételezésnek, hipotézisnek nem tekinthető a súlyos, félre nem tehető valóságalap végett, hogy a Világ, 1800-tól az általános cionizmus évszázadait éltük túl, míg 1900-tól a cionizmus terrorisztikus diadalmenetének időszakát szenvedjük el, a liberalizmus és demokrácia hazug leple alatt!
  Kifogásunk sem lehet a történtekkel kapcsolatban!
  A gondos vezetés mindig megtalálja az alkalmas próbaterepet, gyakorló teret, ahol az új- és újabb fegyverek, fegyverrendszerek tesztelhetők…
  A világuralom stabil megtartása igényli a kifogástalan felkészülést, a flott készen-állást, mindenféle lázadás esetére.., ezt a sárba-taposott, legázolt németek, kik máig is megszállást szenvednek el demokratikus karámjukban, bőven tanúsíthatnák, ha szót kaphatnának…
  -de nem kapnak!
  Helyettük a szóvivő, a német zászlót meggyalázó Angela Merkel, ki felnőni látszik Golda Meirhez…

  -kérem.., ez maradhat? -vagy törlésre kerül? -netán fel sem kerülhet?
  Ami a bejegyzést illeti, kétségtelen, hogy nem minden provokatív szándék nélkül lett elkövetve, a megvitatás szándékával…

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top