+ Irodalom

Töltőtoll és Tőzsde 3. – Az alkimista

Irodalmi jegyzetek egy különleges kolostor udvaráról, avagy a töltőtoll és a tőzsde találkozása két osztalék között. Eheti téma: Az alkimista.

Szűk utcácska romos falai közt sietnek a középkori alkimisták esti szeánszra egy pincébe. A kémia, a fizika, és a biológia határait keresik és feszegetik. Könyvek és tekercsek mellett zajlik a kísérlet. Varázslás és mágia, füst és korom, ahogy hajnalhasadtáig halad a szeánsz. Napról-napra, hétről-hétre keresik és kutatják, mélyére mennek, hogy aztán újabb és újabb kérdéseket feszegessenek. Szakállukat vakarják, töprengenek, kísérleteznek, így telnek az évek.

Modern társaik már a monitorok előtt teszik ugyanezt. Kémiai vegyületek helyett adatokkal dolgoznak. Számítógépek, bitek, internet, szélessáv. Aranyat készítenek számokból. Vezetéken keresztül zajlik az áramlás. Beérkezik a temérdek gazdasági adat a számítógépnek nevezett üstbe, a mágus belenéz, megkavarja, megszűri, hígítja és oldja, majd a nagy tőzsdei enciklopédiákból a korai mesterek tudását is hozzáadja, és voilá: számlán a pénz, irány az aranyművesek utcája!

 

Elegáns mágus
széfjében aranytömbök,
titkok pihennek.

Írta: Séra András, A Kolostor Őre, magánbefektető

A fenti írás célja nem befektetési tanácsadás, és nem is kíván senkit ösztönözni pénzügyi döntések meghozatalára. A tőzsde világa kiemelten kockázatos, csakis kellő óvatossággal és szakértelemmel érdemes hozzá közelíteni!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top