+ Zene

Könnyed etno-beat, rock-klasszikusok és az egyik legkedveltebb fiatal zenekar – a Bartók Tavasz könnyűzenei kínálata

Aurevoir, fotó: fehér János

Az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek nemcsak a klasszikus és a világzene vagy a tánc műfajában ígér kikapcsolódást a művészetek iránt rajongók számára, de a május 28-áig tartó fesztivál programjában a magyar könnyűzene kurrens hazai sztárjai is helyet kaptak. Az Aurevoir., Charlie és a Bagossy Brothers koncertjeit ráadásul a bolygó bármely pontjáról ingyenesen követhetik a nézők a fesztivál online felületein.

Napjainkban egyre inkább elmosódnak a könnyűzene műfaji határai, ám még ebben a változatos, különböző stílusok keveredésével játszó felhozatalban is akadnak karakteres, azonnal felismerhető előadók. Közéjük tartozik a zsámbéki és Zsámbék környéki tagokból álló, 2015-ben alakult Aurevoir. Az együttes neve („A viszontlátásra!”) is arra enged következtetni, hogy véget ért az a korszak, amikor a könnyűzenében még virágkorukat élték az egymástól élesen elválasztható irányzatok. A számtalan forrásból merítő formáció zenéje az etno-beat megnevezést kapta, megvilágítva ezzel két legfőbb inspirációs forrásukat, a Kárpát-medence népzenéjét és az angolszász beat-folkot. Ugyanakkor a zenekar értelmezésében szó sincs a klasszikus értelemben vett hagyományőrzésről vagy a nemzedékeken átörökített zenei kultúrkincs megújításáról, Agócs Márton énekes frontember szerint ugyanis „a népzene nem tud megújulni vagy elavulni, mert időtlen és örök érvényű”. Az Aurevoir. május 16-án látható koncertjének különlegessége, hogy a nyolcfős együtteshez az egyebek mellett a Fonó zenekar vezetőjeként is ismert Agócs Gergely és muzsikustársai is csatlakoznak.

Horváth Károly, művésznevén Charlie a magyarországi könnyűzene élő legendája, akinek védjegyévé vált, karcos hangján és örökzöld dalain generációk nőttek fel. Pályájának kezdetén a Decca, az Olympia és a Generál frontembereként a hazai rock- és beatzene hőskorának meghatározó személyisége lett, de nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi színpadokon is szép sikereket ért el. Az 1980-as években főleg külföldön lépett fel, majd 1990-es hazatérését követően a Tátrai Band tagjaként és szólóénekesként is hallhatta őt a közönség. Zenei stílusában a blues, a jazz, a soul és a funky elegyedik, fülbemászó dalai egy csapásra váltak slágerré, albumaival számos díjat nyert, és állami kitüntetésekkel is jutalmazták munkásságát. A Bartók Tavasz keretében május 19-én látható koncertjén a legkedveltebb számok mellett új lemezének dalaiból is ízelítőt ad.

Bagossy Brothers Company, fotó: Sinco

A Gyergyószentmiklósról indult Bagossy Brothers Company néhány év leforgása alatt az anyaország egyik legnépszerűbb zenekara lett a fiatal zenerajongók körében. Slágerlista-vezető dalaik milliós megtekintéseket értek el a Youtube-on, a kisebb klubfellépésektől mára eljutottak a telt házas nagykoncertekig, és szinte az összes hazai és határon túli fesztivál visszatérő vendégei. Az erdélyi magyar alternatív és indie rock nagykövetei az elmúlt pár évben több elismerést is bezsebeltek, egyebek mellett Fonogram-díjat kaptak „Az év hangfelvétele”, Petőfi Zenei Díjat pedig „Az év zenekara”, illetve „Az év férfi előadója” kategóriában. Az együttes elsöprő sikerének titka a magával ragadó dalok mellett alighanem a hitelességben keresendő; a tagok a zenélés mellett rendszeresen vesznek részt számukra fontos társadalmi kezdeményezésekben is, legutóbb például egy faültető akcióhoz csatlakoztak. Május 22-én látható koncertjükön minden bizonnyal lenyűgözik majd a közönséget.

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részletes programjáról a www.bartoktavasz.hu  weboldalon található további információ.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top