+ Fotó

Nagyváradi anzix, avagy 7 tény és 50 kép, amit látnod kell Nagyváradról

Rengeteg mindenről híres ez a település. Elég csak beütni a nevét a keresőbe, máris kedvünkre tallózhatunk a több mint egy millió találat között.

Az ezerkilencszázas évek elejének Budapest után az egyik leggazdagabb kulturális központja Nagyvárad, igazi polgárváros.

Az egyik legjobb bonmot Réz Pálhoz fűződik, miszerint a városban élők (és az onnan elszármazottak) két csoportra osztják az emberiséget: váradira és nem váradira, és szerintük az előbbiek vannak többen.

1900-ban összesen 47 018 lakosa volt a településnek, ebből 44 750 magyar anyanyelvű. Ez időtájt 5 napilap (!) jelent meg a városban, és mindegyiknek volt kulturális melléklete.

1940-ben 21.000 zsidó élt Nagyváradon, ez volt a budapesti után a második legnagyobb közösség. 1944-ben gyakorlatilag valamennyiüket deportálták. A háború után mintegy 3.500-an tértek vissza a haláltáborokból.

Székesfehérvár után a partiumi városban temették el a legtöbb magyar királyt, a városalapító Szent László mellett Luxemburgi Zsigmond magyar királyt és német-római császárt, valamint feleségét, Máriát is itt helyezték örök nyugalomra.

2011-ben a város lakóinak száma 196.367 fő, ebből 46.518 magyar.

Az itt látható képek készítője, Kovács Bodor Sándor most először járt Nagyváradon.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

4 hozzászólás

4 Comments

  1. Dénes László szerint:

    A szövegben történelemhamisítással felérő csúsztatás van itt: „Székesfehérvár után a partiumi városban temették el a legtöbb magyar királyt, a városalapító Szent László mellett Luxemburgi Zsigmond magyar királyt és német-római császárt, valamint feleségét, Máriát is itt helyezték örök nyugalomra. A dokumentumokkal is bizonyítható királysírok mellett a történészek szerint több más magyar király – többek között II. István és a Bihar megyei Körösszegen meggyilkolt IV. László – is Nagyváradon nyugszik. A sírok feltárása európai-uniós támogatással jelenleg is zajlik.” Ma már pontosan tudjuk, hány magyar királynka van végső nyughelye Váradon, semmi nem idnokol különféle feltételezéseket. Az említett I. László, I. Mária és Zsigmond (akiket a várban temettek el) csupán II. István temetkezett el egy Várad melletti monostorban, Váradhegyfokon (Váradelőhegyen), egyikőjüknek sem sikerült azonosítani és feltárni a maradványait, ilyen kutatás már nem is folyik, mivel a sorozatos, évszázadokon át zajló dúlások után már csupán a várbeli székesegyház egykori helyét tudták körvonalazni a szakemberek, emléktáblákkal jelölve meg a királysírok feltételezett locusát. Az 1290-ben Körösszegen meggyilkolt IV. Lászlót nem Váradon, hanem az egykori csanádi székesegyházban helyezték végső nyugalomra.

  2. Kovács Bodor Sándor szerint:

    Kedves László, nem volt célom a történelemhamisítás. Az ominózus mondatokat kitöröltük. Kovács Bodor Sándor

  3. Dénes László szerint:

    Kedves Sándor, azt én sem állítottam, hogy szándékosan hamisított, csak a ferdítés tényére utaltam ezzel. Mentségére én magam hozom fel, hogy bizony ma is sok közlésben tér vissza minduntalan a tévhit különböző koronás fők Váradon történt eltemetéséről, sőt, túlbuzgó lokálpatrióták hangzatos nevekkel és felduzzasztott számokkal operálnak, de a tudomány mai állása szerint az a helyzet, amit jeleztem: „csak” három uralkodónk maradványait rejti a vár, a negyedikét pedig az ún. Macskadomb. A fotóriport mindenesetre parádés. 🙂

  4. Kovács Bodor Sándor szerint:

    Köszönöm a válaszát.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top