+ Építészet

A Psota Irén emlékpark árnyas lombokkal ad pihenőhelyet

Zöld közösségi térrel bővül Józsefváros a Szigony utca és a Tömő utca találkozásánál a Corvin Innovation Campus irodafejlesztés keretében; az emlékparkot Psota Irénről, a nemzet színészéről nevezik el.

Az irodaházat megvalósító Futureal a komplexum területén önerőből alakítja ki az emlékparkot.

A lombos fákkal, különleges vízjátékkal és közösségi funkciókkal ellátott zöldövezet várhatóan jövő ősszel nyílik meg. Az épület körül futó Apáthy István utca árnyas fasorral, kiszélesített járdákkal és modern lámpákkal frissíti fel a környék látványát.

A Corvin Innovation Campus irodaház a Corvin Sétány közvetlen közelében, a Szigony utca, Tömő utca, Apáthy István utca és Balassa utca által határolt területen épül. A komplexum főbejáratánál valósítja meg a fejlesztő a több mint 1500 négyzetméteres emlékparkot, amelyet a Tömő utcában született Psota Irén, kétszeres Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészről, a nemzet színészéről neveznek el.

A Psota Irén emlékpark fákkal, trópusi faanyagból készült ülőhelyekkel, közösségi funkciókkal valósul meg. A sokoldalú, színpadon és filmen egyaránt sikeres színésznő tiszteletére egy emléktárgyat is elhelyeznek a helyszínen. A terület központi eleme egy vízjátékkal kialakított találkozóhely lesz. A vízjáték téliesíthető, így ősztől a hideg hónapokban műalkotásként díszíti a bejárathoz vezető utat.

Az új emlékparkban színes növénytakaró, cserjék és árnyékot adó lombos fák teszik a járókelők számára természetközelivé a környéket.

Elkötelezettek aziránt, hogy fejlesztéseikkel az érintett közösség életminőségét is javítsák, egyben felhívják a figyelmet a helyi kulturális örökségeink fontosságára. Az irodaházat és az emlékparkot is a fenntarthatóság jegyében alkotják meg. Emellett fontosnak tartják, hogy méltó módon megemlékezzenek Magyarország egyik legismertebb és legmeghatározóbb színművésznőjéről, Psota Irénről.

A csaknem 30 ezer négyzetméter irodaterületű Corvin Innovation Campus első üteme várhatóan 2022 őszére, míg a második fázis 2023 harmadik negyedévére készül el.

2 hozzászólás

2 Comments

 1. Gyzoltan szerint:

  Minden rendben van az értékrendünkkel, az értékítéletünkkel?
  Lehet, egy szellemi terméket megidéző „Gömböc” mellé, stílusosan, további 2, kettős-hármas fém-akármit telepíteni, (ugyan mennyiért?), majd az arra-járó kitalálja magának, hogy mire jó, vagy csak bosszankodik, míg bele nem törődik…
  Jó kenyeret sütni igazán művészet, ezt nap-mint nap megtapasztaljuk, mégsem a pékek, és mások, kik szintén művészi szinten teljesítik az életet, nem az ő szobrukkal, s botlóköveikkel van tele a város…
  Ez a térelnevezés elhibázott, és mondjuk ki, az orvostársadalom leértékelésével társul!
  A készülő tér a klinikai épületegyüttes szerves része, s kiköveteli a névadás egészségügyi-orvosi vonatkozását, mely teret egyébként színesítheti, a rossz-emlékű Psota-szülőház helyén emelt Psota szobor!
  Igazán ránk fér némi mértéktartás, rémlik, hogy egykor tele volt a város Lenin-Sztálin-Rákosi szobraival, képeivel…
  -mert a néppel mindent meg lehet etetni, torkán lenyomni…
  -csak a közvéleményt kisajátító média kell hozzá…

 2. Gyzoltan szerint:

  Amint már más poszt alatt bátorkodtam javasolni, ennek az egészségügyi központban építés alatt álló térnek aktuálisan és stílszerűen csakis a „KATALIN” név adható!
  Ezt ajánlom Budapest, és a VIII. kerület éppen soros vezetőinek figyelmébe…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top