+ Tudomány

Lakott területen fognak becsapódni a Hosszú Menetelés 5B rakéta darabjai?

Keresés a weben

Kína múlt csütörtökön juttatta a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját a Hosszú Menetelés 5B nevű rakétával. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a visszatérő rakéta darabjai hol landolnak, de szakértők szerint félő, hogy lakott területre eshetnek – számolt be róla a The Guardian brit napilap online kiadása.

A Tian-he, vagyis Mennyei Harmónia elnevezésű modult a rakéta a Hainan szigetén található vencsangi űrközpontból bocsátotta fel április 29-én. A Hosszú Menetelés 5B a felbocsátás után ideiglenes pályára állt, és megkezdte az előkészületeket a visszatérésre. Mivel a visszatérés ellenőrizetlen, egyes szakértők attól tartanak, hogy a darabjai akár lakott területen is landolhatnak.

Jonathan McDowell asztrofizikus, a Harvard Egyetem tudósa felidézte, hogy legutóbb, amikor egy Hosszú Menetelés 5B rakéta visszatért a Földre, a rakéta nagy része elégett a légkörbe érve, de egyes darabjai, hosszú fémrudak több épületet megrongáltak Elefántcsontparton, és csak a szerencsének köszönhető, hogy senki nem sérült meg.

Egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy a visszatérő rakéta hol fog landolni, miután belép a Föld légkörébe, McDowell szerint azonban az a legvalószínűbb, hogy a tengerbe fog zuhanni, mivel a bolygó 71 százalékát az óceán borítja.

A tudós hozzátette: a rakéta néhány darabja túl fogja élni a visszatérést, aminek hatása egyenértékű azzal,

“mintha egy kisrepülőgép zuhanna le, és 100 mérföldes körzetben szóródna szét”.

McDowell hangsúlyozta, hogy 1990 óta tíz tonnánál nagyobb súlyú űreszközöket nem engednek ellenőrizetlenül visszatérni a Földre. A Hosszú Menetelés 5B azonban mintegy 21 tonna lehet.

A számítások alapján a rakéta körülbelül május 10-én tér vissza a Földre, de ehhez képest még egy-két napnyi eltérés lehetséges. McDowell szerint amint kiderül, hogy melyik nap érkezik, a szakértők meg tudják jósolni a leszállás idejét egy hatórás időablakon belül.

Az állandó kínai űrállomás létrehozásához a mostanival együtt 11 missziót kell teljesíteni, a jövő év végére pedig felküldik az állomásra az első háromtagú űrhajóscsoportot, amely hat hónapig fog ott-tartózkodni.

2 hozzászólás

2 Comments

 1. Gyzoltan szerint:

  Elvitathatatlan joga Kínának, hogy ők is tagjai legyenek azon nemes államok sorának, kik a Föld alapos tönkretétele után, immár a világűr elszennyezésén munkálkodnak!
  Belátható, hogy az emberiség földi léte, a lehetőség a földi életre véges!
  Lelaktuk, kifosztottuk Földünket, s még arra sem vagyunk képesek, hogy aggionizációnkat elnyújtsuk, az emberiség önelpusztítását kitoljuk…
  A buta-halmazt elnézve, mely maga az emberiség, elgondolkoztató, lehetségesnek tűnik, hogy a zsidóknak van igaza, s ahogy a Talmud fogalmaz; “…a nem-zsidók közt egy sincs, ki embernek neveztetnék.”
  No, de akkor, hol van, az önmagukat kiválasztottnak tartó, úgymond emberek, a zsidók felelőssége? -hagyták az embercsordát, a barmokat így felszaporodni?
  Hol késik a megoldás? -az emberbarmok mindent-tudó mikrocsippel való ellátása, csak úgy, mintha kutyák, vagy macskák lennénk? Jól programozott központi számítógéppel, mely önállóan dönt életünk, létünk felett?!

 2. obsitos szerint:

  Jelenleg teljesen felesleges költeni a $ milliárdokat ilyesmire, mert elérhető közelségben nincs megoldás, csak a Föld kímélése.
  KATONAI céllal folynak a feszülések, az teljesen bizonyos, csúnya vége lehet a nagy tülekedésnek, a lakosságok meg csak lesnek, mire megy a tengersok pénz.

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top
rész elé elég egyszer beilleszteni oldalanként -->