+ Irodalom

Újraindítja személyesen igénybe vehető szolgáltatásait az Országos Széchényi Könyvtár

fotó: Szemerédi Ágnes

Újra fogadja védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatóit keddtől az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Könyvtártudományi Szakkönyvtár (KSZK) a járványügyi előírások teljes betartása mellett.

A nemzeti bibliotéka törzsgyűjteményi olvasóterme és a KSZK keddtől péntekig 10 és 17 óra között tart nyitva; a különgyűjtemények, valamint a könyves- és ajándékbolt nyitása a fokozatosság jegyében később várható.

A távolságtartási szabályok megtartása érdekében az intézmény 50 főben korlátozza az egyszerre fogadott olvasók számát.

Megérkezéskor kötelező a kihelyezett érintésmentes kézfertőtlenítő használata, valamint a részvétel a ruhatárnál végzett testhőmérséklet-mérésen. A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány és a személyazonosító igazolvány (vagy más személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány) együttes bemutatásával történik a ruhatárnál.

Az épület teljes területén kötelező az emberek közötti legalább 1,5 méteres védőtávolság tartása és ajánlott az arcot (a szájat és az orrot egyaránt) eltakaró maszk vagy pajzs viselése.

A havi, féléves vagy éves olvasójeggyel rendelkező olvasók részére biztosított nejlontáskákat távozáskor nem kell leadni, elhasználódás esetén azokat újakra cserélik. A napijegyes olvasók esetében a nejlontáskát csak fertőtlenítés után adják ki újra.

Az olvasótermekben egymástól biztonságos távolságban alakítottak ki egyéni olvasói helyeket, a katalógustérben kihelyezett fotelekkel pedig a korábbinál kényelmesebb lehetőséget teremtettek az olvasásra és a társalgásra. A visszaadott raktári és szabadpolcról levett dokumentumok 72 órás karanténba kerülnek.

Ugyancsak a látogatók védelmében a könyvtár átmenetileg szünetelteti az olvasói professzionális munkaállomások (OPM) és minden egyéb asztali számítógép hozzáférését, de saját eszköz használatára lehetőség van. Az épület nyilvános területein ingyenes wifiszolgáltatás érhető el, de a saját mobilinformatikai eszközzel nem rendelkező olvasók számára a központi tájékoztatóban, illetve az általános olvasóterem és a KSZK tájékoztatópultjánál kikeresik a kért raktári jelzetet.

A mikrofilm-olvasóteremben korlátozott számban állnak rendelkezésre a munkaállomások, amelyeket használat után fertőtlenítenek, ellenben a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében átmenetileg szüneteltetik a mikrofilmmásolat-készítési, gyorsmásoló és önkiszolgáló reprográfiai szolgáltatásokat.

A biztonságos működéshez az épület területén, különösen a mosdókban rendszeressé tették a fertőtlenítő takarítást, és a könyvtár munkatársai is szigorúan betartják a járványügyi előírásokat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top