+ Gondolat

Töltőtoll és Tőzsde 1. – A tábortűz

Irodalmi jegyzetek egy különleges kolostor udvaráról, avagy a töltőtoll és a tőzsde találkozása két osztalék között. Eheti téma: A tábortűz.

I.e. 250 000. (talán) november. A Neander-völgy mélyén mágia készül a barlangban. Tüzet csihol a törzs, mert hidegre fordult a széljárás. Fagyoskodnak, félnek, fáznak, így aztán várják már, hogy a félelmetesen lobogó sárga isten, a tűz lángja végre életre keljen. Körbeülték a tüzet, de csak tisztes távolból, hiszen tudták már jól, hogy közelsége éget. Aki messze van tőle kimarad a melegéből, aki viszont túl közel ül, megperzseli azt. Ősi bölcsesség volt már ez ott, a Neander-völgy barlangjának mélyén is.

I.sz. 2021. május. Hírek a tőzsde barlangjából: SP500 index 4200 pont körül lobog, DAX index 15000 pont, BUX index 43000. Aki messze van tőlük az kimarad a melegükből, aki túl közel ül, megégeti magát. A törzs körbeüli a tüzet és figyeli. Melegszenek, sütögetnek, vannak akik csöndben még imádkoznak is a félelmetesen dübörgő gazdaság, az indexek urának jóakaratáért.

A fenti két esemény és időszak között sok minden történt a törzzsel. Feltalálta a baltát, a kereket, a pénzt, a számokat és a betűket. Töltőtollakat gyártott és tőzsdéket alkotott. Eszközei alkalmasak építésre és pusztításra is. A balta, a kerék, a pénz, a számok és a betűk hosszú évezredeken keresztül szolgálták az építést, vagy épp a rombolást. Ugyanígy a töltőtoll és a tőzsde is. A törzsön múlt, hogy mit kezdett vele és mire használta. Kalandorok kezében kegyetlen fegyver volt, bölcsek asztalán viszont támogató jóbarát.

A modern barlangok mélyén ma is ott ülnek a mágusok. Tüzet csiholnak, tollat forgatnak, jegyzetelnek, és tőzsdét szemlélnek. A tanulóéveket ők sem úszhatják meg. A tudás és a tapasztalat megszerzésének magas a tandíja és rögös az útja. A füst sokszor csípi szemüket, bőrüket égési sebek borítják, azonban viszonyuk a lángokkal ma már barátivá vált. Kiismerték és megszeliditették egymást.

Ha hideg évszak
érkezik, fáért mennek
a törzs tagjai.

Írta: Séra András, A Kolostor Őre, magánbefektető

A fenti írás célja nem befektetési tanácsadás, és nem is kíván senkit ösztönözni pénzügyi döntések meghozatalára. A tőzsde világa kiemelten kockázatos, csakis kellő óvatossággal és szakértelemmel érdemes hozzá közelíteni!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top