+ Zene

Összművészeti produkciók Európa minden szegletéből – folytatódik az ECHO közvetítéssorozata a Müpa Home-on

fotó: Pozsony Roland

Az Európai Hangversenytermek Szövetsége, röviden ECHO azzal a céllal jött létre, hogy a kontinens vezető hangversenytermei egymással összefogva segítsék a feltörekvő tehetségeket. Ez az együttműködés a járvány idején sem szűnt meg, csak az új körülményekhez alkalmazkodva átalakult. Az ECHO társintézményei ezúttal virtuálisan nyitják meg kapuikat, és minden alkalommal egy adott tematika alapján osztják meg egy-egy korábbi produkciójuk felvételét a nagyközönséggel. Ezúttal az összművészet jegyében Luxembourg, Barcelona és Hamburg várja a közönséget, illetve a Müpa egyik legnépszerűbb előadása is műsorra kerül.

Az összművészeti alkotások legfőbb jellemzője, hogy különböző művészeti ágak egyenrangú félként jelennek meg a produkcióban, így létrehozva egy egészen új alkotást. Ezt helyezi középpontba az ECHO és a Müpa Home aktuális programja. A sort a Luxemburgi Filharmónia különleges párosítása indítja: kamarazenekari koncertjükön a Kreisler Quartet jóvoltából Dvořák és Sosztakovics vonósnégyesei szólalnak meg, amelyekhez graffitiművészek biztosítják majd a vizuális aláfestést. A barcelonai Palau de la Música Catalana is a vizualitást állítja majd párba a komolyzenével. Előadásukon Juan de la Rubia és Marco Mezquida Bach műveire improvizál zongorán és orgonán, miközben a háttérben a katalán vizuális művész, Alba G. Corral az ő zenéjükből inspirálódva teremti meg a koncert különleges látványvilágát.

Ahogy azt a közönség már megszokhatta, a hamburgi Elbphilharmonie mindig tárt karokkal – és kapukkal – fogadta a megszokottól eltérő produkciókat. Ezúttal is formabontó előadást osztanak meg a nézőkkel: az ünnepelt koreográfus és a Berlini Állami Balett művészeti vezetője, Sasha Waltz és társulata az „Elphi” előcsarnokait táncolja körbe, miközben többek közt Bartók, Ligeti és Sosztakovics dallamai zengik be a teret. A Müpa egyik legnépszerűbb előadását, a Non Solust közvetíti a program részeként. A Recirquel produkciója már önmagában is forradalmi, hiszen Vági Bence az újcirkusz kifejezésvilágát a modern tánc felszabadító szellemiségével ötvözve egy teljesen új műfajt alkotott. A társulat cirque danse sagájának első felvonását Budapesttől New Yorkig mindenhol kitörő lelkesedéssel fogadták, legutóbb pedig pont a kortárs előadóművészet egyik kiemelkedő európai játszóhelye, az osztrák Festspielhaus St. Pölten tűzte online műsorára.

Az ECHO közvetítései megtekinthetőek a Müpa Facebook-oldalán.

A Luxemburgi Filharmónia közvetítése

Kamarazene graffitivel

2021. április 30. 20:00            Müpa Home

Dvořák: F-dúr („Amerikai”) vonósnégyes, op. 96

Sosztakovics: VIII. (c-moll) vonósnégyes, op. 110

Közreműködők: városi és graffiti művészek

Kreisler Quartet: Haoxing Liang, Silja Geirhardsdottir – ­hegedű; Maya Tal – brácsa; Niall Brown – cselló;

További információk: http://bit.ly/ECHO_LuxemburgiFilharmonia

Az esemény Facebook-oldala: https://bit.ly/2S1nuJI

A Palau de la Música Catalana közvetítése

„Bach & forward” – Improvizációk Bach-művekre

2021. május 1. 20:00             Müpa Home

Közreműködők: Juan de la Rubia, Marco Mezquida – billentyűs hangszerek; Alba G. Corral –   vizuális művész

További információk: http://bit.ly/ECHO_PalauDeLaMusica

Az esemény Facebook-oldala: https://bit.ly/3dXYnQJ

Recirquel: Non Solus

2021. május 2. 20:00       Müpa Home

Alkotók: Vági Bence – író, rendező, koreográfus; Vági Bence, Iványi Árpád – látványkoncepció; Terjék Gábor – zene; Iványi Árpád – díszlettervező; Sass András, Vaspöri Tamás, Czigány László (Maxin10sity) – vetítés és animáció; Lenzsér Attila – fénytervező; Berzsenyi Kriszta – jelmeztervező; Vladár Tamás – technikai vezető; Pintér Áron –díszlettervező asszisztens; Muladi Klára – jelmeztervező asszisztens;

a zenei felvételen orgonán közreműködik: Fassang László

Előadják: Illés Renátó és Zsíros Gábor

További információk: http://bit.ly/ECHO_Recirquel

Az esemény Facebook-oldala: https://bit.ly/3dYaFsr

Az Elbphilharmonie Hamburg közvetítése

„Figure Humaine / Az emberi arc” – Sasha Waltz & Guests Compagnie

2021. május 3. 20:00       Müpa Home

Hildegard von Bingen, Bartók Béla, Ligeti György, Dmitrij Sosztakovics, Pēteris Vasks és mások művei

Közreműködők: Luciana Mancini – mezzoszoprán; Carolin Widmann, Annette Walther – hegedű; Pauline Sachse – brácsa; Michael Rauter – cselló; Gunārs Upatnieks – bőgő; Sava Stoianov – trombita; Uwe Dierksen – harsona; Palágyi Krisztián – harmonika; Alexej Gerassimez – ütőhangszerek; Vocalconsort Berlin (karigazgató: Nicolas Fink)

Alkotók: Jochen Christian Sandig – dramaturg; Sasha Waltz – rendező-koreográfus

További információk: http://bit.ly/ECHO_Elbphilharmonie

Az esemény Facebook-oldala: https://bit.ly/3vrqAFu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top