+ Ajánló

Ingyenes Ida Nielsen-koncert – a világ 10 legjobb női basszusgitárosai között

Április 30-án a dán basszusgitáros-zeneszerző, Ida Nielsen elsöprő erejű örömzenélését hallgathatjuk meg egy 2019-es felvételről, amely a Müpában készült.

Körülbelül fél éve nem hallgathattunk zenét testközelből a magyar koncerttermekben, de a közönség így sem maradt zenei ünnepek nélkül. A Müpa Home felületén rengeteg élőben közvetített, illetve mostanáig az archívum kincsei közt őrzött koncert várta az otthonról online bekapcsolódó zenerajongókat: szimfonikus hangversenyek, kamarazene, világzenei események, népzenei előadások, jazz, blues és még sorolhatnánk: mindenki találhatott kedvére valót. Talán már nincs hátra sok idő, és ismét fizikailag is jelen lehetünk ott, ahol megszületik a csoda, de addig is, áprilisban és májusban akár a világ legtávolabbi pontjáról is átélhetjük a koncertterem hangulatát, az adott pillanatban megszülető zene eksztázisát.

Április 30-án a dán basszusgitáros-zeneszerző, Ida Nielsen elsöprő erejű örömzenélését hallgathatjuk meg egy 2019-es felvételről, amely a Müpában készült. Nielsen – aki Bass Ida, Bassida és Ida Funkhouser művésznéven is ismert – a dán királyi zeneakadémián tanult. Eleinte dán pop-rock együttesekben játszott, ám 2010-ben felfigyelt rá Prince, és meghívta a The New Power Generation nevű zenekarába. Ezután hamar egy másik Prince-csapat, a 3rdeyegirl elnevezésű háttértrió tagjává is vált, amelyben csak nők zenéltek: Nielsen mellett Donna Grantis volt a gitáros és Hannah Welton dobolt. Az együttessel végigturnézták egész Európát és Észak-Amerikát, egyetlen lemezük pedig Plectrumelectrum címmel jelent meg 2014-ben.

Prince 2016-ban bekövetkező haláláig koncerteztek együtt.

„Hatalmas ajándék volt Prince-szel együtt zenélni. A legvarázslatosabb zenei utazás, állandó tanulási folyamat volt, amely minden képzeletet felülmúlt”

– beszélt az együttműködésükről Nielsen, aki 2016 óta főleg szólókarrierjére, illetve a The Funkboots nevű saját zenekarára koncentrál. 2016-ban Prince emlékére jelentette meg a Turnitup című albumát, 2018 őszén pedig Time 2 Stop Worrying (bout the weird stuff) címmel adta ki új lemezét, amelyen a dobok kivételével minden hangszert ő maga szólaltat meg. Az albumon, amely az oldschool funkot a nu soullal és a hiphoppal ötvözi, a pörgős, energikus számokat gyönyörű balladák váltják – sok-sok virtuóz basszussal.

A 2019. májusi budapesti koncert idején valószínűleg már készülőben volt a legújabb albuma, a 02022020 – a palindromnapon megjelenő lemez címe a dátumra utal –, amely Nielsen korábbi albumainál sokkal elmélyültebb, bensőségesebb, puhább és gyengédebb hangvételű számokat tartalmaz, egy sor magával ragadó basszusgitárszólóval.

Ida Nielsent nem véletlenül választották a világ tíz legjobb basszusgitárosa közé a rangos MusicRadar szavazásán: meditatív, intelligens és mélyen átélt zenélése még azt is könnyen magával ragadja, aki számára ismeretlen a funk rock műfaja.

A Müpa Home felületén közvetített koncerten Nielsen basszusgitározik és énekel, társai pedig Kuku Agami (rap), Phong Le (billentyűs hangszerek, ének), Oliver Engqvist (gitár, ének) és Patrick Dorcean (dob, elektronika) lesznek. Az ingyen nézhető közvetítésre minden zenekedvelőnek érdemes bekapcsolódni: azoknak is sok újat mutathat, akik jelen voltak a két évvel ezelőtti koncerten, azok pedig, akik számára még újdonság a funk, soul és a hiphop keveréke, egy izgalmas és bűvös új világot ismerhetnek meg Nielsen művészete révén.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top