+ Film

A horror filozófiája Rotterdamba megy

A jubileumi 50. Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon vetítik A horror filozófiája című, Lichter Péter és Máté Bori rendezésében készült egész estés absztrakt alkotást június 2-6. között.

A horror filozófiáját a hollandiai mustra hivatalos programjának Regained elnevezésű, esszéfilmek, dokumentum-hibridek és kísérleti filmek számára bemutatkozó terepet jelentő szekcióban vetítik. A mostani válogatásba olyan klasszikus rendezők eddig nem ismert, frissen restaurált munkái is bekerültek, mint Orson Welles, George A. Romero vagy Walt Disney – közölte a filmet gyártó cég, a Mindwax szerdán az MTI-vel.

A holland seregszemle idei évadában várhatóan már a helyszíni vetítések is teret kaphatnak. A fesztivál online szegmense februárban zajlott.

A horror filozófiája független filmként készült, nemzetközi premierjét az alkotók megosztva tartották az innovatív alkotásokat bemutató Torino Filmfesztiválon és a kelet-európai filmek egyik legrangosabb eseményén, a Cottbusi Filmfesztiválon tavaly decemberben. Pár héttel később a filmet a rangos brit filmes folyóirat, a Sight and Sound 2020 legjobb esszéfilmjei közé választotta.

A horror filozófiája a rendezőpáros második közös egész estés munkája. Nedeczky Dóra producer tájékoztatása szerint tervezik a film itthoni bemutatását is a vírushelyzettől függően.

A hét szegmensből álló absztrakt horror-antológia Noël Carroll műfajelméleti könyvére, a The Philosophy of Horrorra (1990) épül. A horror filozófiája képsorait az alkotók a nyolcvanas években bemutatott Rémálom az Elm utcában és annak folytatása 35 milliméteres tekercseinek képzőművészeti felhasználásával (roncsolásával, festésével és karcolásával) hozták létre, a found footage műfajban. A horror filozófiája a zsánerfilmek és az avantgárd, a filmelmélet és Hollywood érzéki összemosására tesz kísérletet.

Lichter Péter 2002 óta készít kísérleti filmeket, ezeket több száz filmfesztiválon vetítettek, például a Berlini Filmfesztivál Kritikusok Hete programjában, a New York-i Tribeca Filmfesztiválon vagy a Rotterdami Filmfesztiválon. Fagyott május című első játékfilmjével elnyerte a magyar filmkritikusok díját. Máté Bori első önálló rövidfilmje, a 2017-es The Headless Appearance több nemzetközi filmfesztiválon szerepelt, például a Berlini Filmfesztivál Kritikusok Hete programjában, ahova egy évvel később tért vissza a Lichter Péterrel közösen rendezett The Rub című Hamlet-adaptációval és a 2016. október 8. című rövidfilmmel. A Horror filozófiája zeneszerzője Horváth Ádám Márton.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top