+ Életmód

Pontokba szedett utasításokat helyeztek ki fehéreknek a George Floyd térre

A fehér emberekre vonatkozó különös “utasításokat” tartalmazó táblát helyeztek ki Minneapolisban arra a térre, ahol az afroamerikai George Floyd tavaly május 25-én, egy rendőri intézkedés közben életét vesztette – jelentette a New York Post című amerikai napilap.

A minneapolisi 38. utca és a Chicago sugárút találkozásánál található, George Floydról elnevezett tér bejáratánál elhelyezett tábla “a közösség, a nyilvános fájdalom és a tiltakozás szent helyének” nevezi a területet. A plakát készítői a látogatóknak azt írják:

“tiszteljék meg ezt a teret, mint azt a helyet, amely összeköt, és odafigyelő emberekként fejezzék ki fájdalmukat.”

A táblára – egy Georg Floydról készült rajz mellett – további öt utasítást is felírtak, amelyet “különösen a fehér embereknek” címeztek.

“Emelkedjenek felül önmagukon, és jöjjenek hallgatni, tanulni, gyászolni és tanúskodni”

– áll az első pontban, amely úgy folytatódik:

“Ne feledjék, azért vannak itt, hogy támogassanak, és nem azért, hogy önöket támogassák.”

A második pontban azt írják:

“Gondolják át, hogy a hangerejük, a lépéseik és cselekedeteik támogatják-e, vagy aláássák azon erőfeszítéseiket, hogy felülemelkedjenek önmagukon.”

A fehér látogatóknak azt is tanácsolják a harmadik pontban, hogy “igyekezzenek hozzáadni a tér energiájához, ahelyett, hogy apasztanák azt”. Ezenkívül – a feketebőrű, őslakos és a színesbőrű emberekre alkalmazott betűszót használva – azt írják:

“osszák meg saját törekvéseiket a többi fehér emberrel, miszerint nem akarnak ártani a BIPOC-közösségnek”.

A negyedik pontban arra szólítják fel a fehér embereket, hogy csakis olyan fotókat készítsenek és töltsenek fel a közösségi médiafelületekre, amelyeken a rajta szereplő egyének beleegyeztek abba, hogy szerepeljenek a képen.

“Ha szemtanúja lenne annak, hogy más fehér emberek problémás dolgokat csinálnak, akkor szóljon rájuk, hogy ezzel is levegye a terhet a fekete emberekről és színesbőrű testvéreinkről”

– áll az utolsó utasításban.

A cikk szerint a közösségi médiában megosztott kép, amely a táblát ábrázolja, nagy felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban. Sokan ugyanis egyértelműen rasszistának tartják a megkülönböztetetten fehér bőrű emberekre vonatkozó utasításokat. Volt olyan, aki Twitter-bejegyzésében azt vetette fel:

“Képzeljük el, mi történne, ha egy szeptember 11-i emlékmű hasonló utasításokat adna a muszlimoknak.”

Egy másik bejegyzésben valaki azt írta:

“El sem tudom képzelni, mi történne, ha bárhová kihelyeznénk egy fekete emberekre vonatkozó különleges megjegyzéseket tartalmazó táblát.”

Kedden az esküdtszék mindhárom, ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta Derek Chauvin volt rendőrtisztet, aki tavaly május 25-én, egy rendőri intézkedés során perceken keresztül térdelt George Floyd nyakán, és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta. Később a nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy az áldozat szívbetegségben és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedett, továbbá a szervezetében rengeteg kábítószer is volt.

Beregi Balázs

2 hozzászólás

2 Comments

 1. Gyzoltan szerint:

  Előző bejegyzésem törlése miatt, végett, kénytelenségből csak röviden kérdezném; mely jól-szervezett, világuralmi ideológiát valló, magát többnyire liberálisnak álcázó világpolgár népesség képviselt érdeke, hogy a népeket, nemzeteket, nemzetiségeket, egyáltalán minden emberi közösséget megosszon, szembefordítson, szétverjen, uralma alá hajtson, s legfeljebb gazdasági tényezőként, igavonó baromként, vagyonelemként kezelje?
  Megjegyzem: az USA lakosságának lefegyverzése folyamatban van! A felbújtok kitartó szorgalommal, és sikeresen keresik és találják meg azokat a labilis személyeket, kik aztán “eredményes” merényleteik kapcsán, táplálhatják a lefegyverzés gondolatát…
  Vélem, hogy egyáltalán nem új gondolatokat feszegetek, de azért, ha visszautasíthatatlan ráhatás érkezik, ismét lehet törölni, a szokásoknak megfelelően…

 2. Gyzoltan szerint:

  Akár az előző bejegyzésem igazolásának is tekinthető a Ripostban olvasottak:
  “Nincsenek szavak és egyelőre magyarázat se: hat embert lőtt agyonlőtt egy férfi egy születésnapi partin vasárnap az egyesült államokbeli Colorado Springsben, majd magával is végzett – a kiérkező rendőröket hét holttest látványa fogadta.”
  -folytatása következik…

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top