standovár júlia bede zsuzsanna a kék melleken túl bedestan
+ Életmód

Tabutörés – kék melleken innen és túl

Egy szexuálpszichológus és egy vizuális művész közös munkája új, szokatlanul normális szintre emeli a szexualitásról folytatható diskurzust. A kék melleken túl…

Standovár Júlia – Bede Zsuzsanna: A kék melleken túl – Bedestan Kiadó, 2020 – 262 oldal, kartonált kötés – ISBN 978-615-0094-12-0

Az idegenkedés legyűrése

Számtalan oka van annak, hogy a szexualitásról nehéz beszélni. Túl a belénk nevelt szemérmen és a társadalmat átjáró képmutatáson és prüdérián, mintha a szókészletünk sem lenne meg ehhez. Éppen ezért az e tárgyban születő könyvek zöme elhibázott: szemérmeskedő, életidegen vagy túlzottan (durván) szókimondó… ráadásul legtöbb esetben a vizuális kulturáltságunk/kulturálatlanságunk is igazodik a szavak szintjén jól körülhatárolható problémához. Standovár Júlia és Bede Zsuzsa közös kötete – furcsa módon – képes elkerülni a témában rejlő kelepcéket.

Barátkozás a kék mellekkel

Az A kék melleken túl című kötet – ez már az első átlapozáskor kiderül – olyan művészkönyv, mely rákényszeríti a jövendőbeli befogadót az olvasás előtti „barátkozásra”. A provokatív borító, a kék lapélek, az egyedi könyvjelző – az áthallásos „TE HOL TARTASZ?” felirattal –, a légkülönbözőbb képek (rajzok és fotók) kavalkádja, a tipográfiai trükkök, a szöveget kísérő – az olvasót kísértő – kérdések, de még a könyv végén található kék lapok is azt hangsúlyozzák, hogy ez a kötet nem csak olvasásra termett. Be akarja vonni az olvasót, meg akarja ragadni! Sikerrel.

A szöveg olvasása során kerülnek helyükre a vizuális ingerek,

és az is nyilvánvalóvá válik, hogy a szerzőpáros (anya/pszichológus – lánya/művész) szükségszerűen más-más generáció hangján szól, mégsem mennek el egymás mellett. Bede Zsuzsanna Magyarországon megszerzett szakmai és emberi tapasztalata összekapcsolódik Standovár Júlia New Yorkban alakuló életismeretével. A képek és a szövegek – és azon belül is a két eltérő személyiség mondatai – úgy kapcsolódnak egymáshoz, mint egy puzzle darabkái. Ez a kapcsolódás olyankor különösen erős, amikor a közös emlékek is terítékre kerülnek.

Tabukat dönt le ez a könyv,

de úgy teszi ezt, hogy nincs meg benne a tabudöntéstől sokakat visszariasztó agresszivitás – vagy ha mégis, akkor az a könyv szerkezetéből adódóan „elsimul”. Ahogy haladunk előre a fejezetek során, úgy lesznek a témák egyre „meredekebbek”. Persze, valójában szó sincs meredekségről, pusztán csak arról, hogy olyan felvetésekkel és problémákkal találkozhatunk, melyek megbeszélésére a többséget nem képezte ki az élet. Pedig ez a művészi projektnek tűnő könyv azt bizonyítja, hogy nem lehetetlen!

Nem lehetetlen normális hangnemben

megbeszélni olyan kérdéseket, mint az önkielégítés pozitívumai és buktatói, a bárki/mindenki számára elérhető pornó hatása a szexuális életre, vagy – részben ezzel összefüggésben – a nemi szerepek és a vágyak változása. Mindenről-minderről lehet őszintén és mégsem bulvárosan beszélni. Egészen megkapó, ahogy felmerül a gondolat – Vajon mit szól Júlia new yorki történeteihez az édesanyja? –, de közben fel sem merül, hogy maga az olvasó illetéktelen lenne.

A könyv úgy beszél a szexről, ahogy „bármi másról”,

ezért fontos, hogy felmerülnek más témák is, melyek a két szerző párbeszédének dinamikájából következnek – ide értve a politika/hatalom faramuci hozzáállását is –, mert az egyéb kérdések felvetése megmutatja, hogy a szexualitás nem valami héptköznapi valóságtól elkülöníthető/elkülönítendő misztérium.

Standovár Júlia és Bede Zsuzsanna közös kötete olyasmi,

amit érdemes/érdekes lehet megszerezni, egyrészt mint művészi termék is értékes, másrészt hallatlanul izgalmas kérdés, hogy mennyit változik a világ és benne az A KÉK MELLEKEN TÚL című kötet az elkövetkező öt-tíz-húsz évben.

Tabutörés – kék melleken innen és túl
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top