+ Történelem

II. Erzsébet Fülöp nélkül, mélységes gyászban töltötte 95. születésnapját

II. Erzsébet
fotó: Eddie Mulholland - WPA Pool/Getty Images)

Hivatalos rendezvények nélkül, gyásszal telt szerdán a brit uralkodó 95. születésnapja. II. Erzsébet királynő 73 év óta először töltötte születésnapját férje, az április 9-én, életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg nélkül.

Fülöp halála után a királyi családban kéthetes gyászidőszak kezdődött, amely pénteken jár le. A királynő ezt az időszakot windsori rezidenciáján tölti a legszűkebb családi körben. A családtagokon kívül csak a királynő legközelebbi munkatársaiból álló húszfős stáb tartózkodik a London nyugati határában lévő windsori kastélyban.

Az egyetlen hivatalos szerdai aktus annak az üzenetnek a közzététele volt, amelyet a Buckingham-palota – a királyi család első számú londoni hivatala – ismertetett a királynő nevében.

Az uralkodó meleg hangon mond köszönetet azért a sok jókívánságért, amelyet 95. születésnapja alkalmából kapott. Jóllehet a családot mélységes szomorúsággal tölti el Fülöp herceg halála, jóleső érzéssel nyugtázta ugyanakkor azokat a megemlékezéseket, amelyekkel az Egyesült Királyság, a Nemzetközösség és a világ népei adóztak az edinburghi herceg emlékének – áll a palota által közzétett nyilatkozatban.

Az idén a hagyományoktól eltérően hivatalos születésnapi portrét sem tett közzé az udvar II. Erzsébet királynőről, és az ősi londoni koronázó templom, a Westminster-apátság harangja sem szólalt meg szerdán.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját.

A királynő és Fülöp volt az angol-brit monarchia évezredes történetének legidősebb uralkodói házaspárja, és a házasságban együtt töltött több mint 73 évük is példátlan a királyság fennállása óta.

Fülöp csaknem pontosan két hónappal 100. születésnapja előtt halt meg Windsorban, a brit királyi család legősibb és legnagyobb rezidenciáján, és szombaton vettek tőle végső búcsút a windsori kastély Szent György-kápolnájában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top