+ Irodalom

Sokszínű programok a Müpa Költészet napi műsorán

A megnyerhető veszteség, fotó: Posztós János

Sokszínű programmal készül a költészet napjára a Müpa, az emléknap alkalmából az intézmény a széles közönség előtt is elérhetővé teszi Hobo zenés, irodalmi estjét, valamint a Tandori Dezső előtt tisztelgő emlékműsort.

A Müpa médiatára rövidesen kibővül többek között József Attila, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Ady Endre, Faludy György, Pilinszky János és Tandori Dezső műveivel. A magyar költészet napja alkalmából az intézmény két különleges produkciót tesz mindenki számára elérhetővé: Hobo Látnokok, költők, csavargók című estjét és a Tandori Dezső előtt tisztelgő, A megnyerhető veszteség címet viselő emlékműsort.

A Kossuth-díjas magyar bluesénekes, dalszerző és előadóművész, korszakokon és műfaji határokon átívelő, a szabadság eszményét a középpontba állító, Látnokok, költők, csavargók című estjének ősbemutatójára 2018 tavaszán, a Müpában került sor. A műsor keretét adó József Attila-mű, a Tanítások és a legnagyobb hazai költők, például Ady Endre, Faludy György és Pilinszky János alkotásai mellett többek között Francois Villon, William Shakespeare, valamint Tom Waits és Bob Dylan műveiből kapnak válogatást a nézők.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, Tandori Dezső 2018-ban, nyolcvanéves korában hunyt el. Még ugyanezen év őszén Novák Eszter rendezett a szerző költészetére összpontosító emlékestet a Müpában. A kortárs magyar líra korszakos és sokoldalú zsenijének fő műveit és néhány kevésbé ismert alkotását Zsótér Sándor, Szilágyi Csenge és Chován Gábor tolmácsolásában láthatják a nézők, de Szelevényi Ákos és Téri Gáspár révén a zene és a mozgásművészet is megjelenik.

A Müpa közösségi platformjain idén az áprilist az irodalom hónapjaként ünnepli, digitális irodalmi gyűjteménye pedig a fentieken túl is bőven kínál kikapcsolódási lehetőséget. A Keresztury Tibor szerkesztette, megközelítőleg egy évtizede rendszeresen jelentkező, egy-egy irodalmi alkotó életművét újszerű megközelítésben bemutató Literárium-estek egyes videófelvételei és podcastváltozatai, valamint a Jazzrajongók beszélgetéssorozat Szabó T. Annával, Grecsó Krisztiánnal és Vámos Miklóssal rögzített részei is elérhetőek a Müpa weboldalán.

A Müpa Blog irodalmi cikkei és olvasmányajánlói az alábbi linkeken érhetőek el:

https://mupa.blog.hu/2021/03/22/5_konyv_5_felvetel

https://mupa.blog.hu/2021/04/07/irodalmi_podcastok

A megnyerhető veszteség – Tandori Dezső-emlékest:

http://bit.ly/Mupa_Tandori_emlekest

Hobo: Látnokok, költők, csavargók:

http://bit.ly/Mupa_Latnokok_koltok_csavargok_I

http://bit.ly/Mupa_Latnokok_koltok_csavargok_II

A Müpa médiatára itt érhető el: https://www.mupa.hu/media/video

A Digitális irodalmi gyűjtemény itt található: https://www.mupa.hu/media/digitalis-irodalom

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top