+ Irodalom

A 30 éve tragikus hirtelenséggel elhunyt Csengey Dénes íróra emlékeznek

Budapest, 1989. március 11. Csengey Dénes, a párt alapító tagja tapsol a Magyar Demokrata Fórum első országos gyűlésén, ahol mintegy félezer küldött gyűlt össze, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem aulájában. MTI Fotó: Pintér Márta

Filmvetítésekkel, kiállítással, könnyűzenei pályázattal, vers- és prózamondó versennyel emlékeznek Csengey Dénes halálának 30. évfordulójára Keszthelyen.

A tragikus hirtelenséggel elhunyt író, rendszerváltó politikus Keszthelyen élt és alkotott 1984 és 1991 között, 2008-ban az önkormányzat Csengey Dénesnek (1953-1991) posztumusz díszpolgári címet adományozott – emlékeztetett Nagy Bálint, Keszthely polgármestere csütörtökön az író emléktáblájánál tartott sajtótájékoztatón.

Csengey Dénes emlékét, költészetét és hagyatékát a város önkormányzata szeretné méltó módon megőrizni és megismertetni a fiatalabb generációval. Április 8-án – halálának 30. évfordulóján – a városi megemlékezés a járványügyi helyzet miatt elmaradt, de később az iskolás korosztály bevonásával közösségi rendezvényeken emlékeznek Csengey Dénesre – fűzte hozzá a városvezető.

A programsorozatban az önkormányzat valamennyi kulturális intézménye részt vesz.

A Goldmark Károly Művelődési Központ könnyűzenei pályázatot hirdet, melyre a fiatal előadóművészek, zenekarok Cseh Tamás- és Csengey Dénes-alkotások feldolgozásával jelentkezhetnek. A Fejér György Városi Könyvtár vers- és prózamondó versenyt indít, a Balatoni Múzeumban Csengey Dénes személyes tárgyaiból, rendszerváltó plakátokból nyílik kiállítás – ismertette a programokat Csótár András önkormányzati képviselő. Hozzátette, a Keszthelyi Televízió kerekasztal-beszélgetésen emlékezik meg Csengey Dénesről.

A Balaton-parti városban az íróról, rendszerváltó politikusról közterületet neveznek el, a Goldmark-ház homlokzatán – ahol egykor Csengey Dénes a családjával élt – emléktáblát helyeznek el.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. gőre gábor biró úr szerint:

    Csengei Dénes két év múlva halott volt. Van összefüggés, többet nem árulhatok el. Soha nem tudták beszervezni, pedig többször próbálták, nagyszerű ember volt, igazi hős hazafi. A holttestét kérdés nélkül elhamvasztották, azt hazudták, megállt a szíve, pedig valójában meggyilkolták. Ott, Keszthelyen azt mondta a szemembe, hogy „Jóska, beleverted a kommunizmus koporsójába az utolsó colos szöget, amit sosem tudnak kiszedni. Nem értem, hogy bírtad ki ezt az egészet.”

    Magyar Narancs, már csak gúnyból is a fórumosok meg a többi kacagányos álszent magyarkodásaira.
    ma is ugyanolyan figurák osztják az észt, sőt részben ugyanazok, mint akkoriban, hiszen tele a politika volt III/3-assal; a szervezet ma is él, csak nevet váltott, szolgálja a hatalmat. A titkos tiszt nem vész el, csak átalakul. Macskajancsik! Ezt mondta szó szerint, pedig olyanok voltak bent a stúdióban, mint a Demszky meg az Orbán. Azt mondta, hogy „az ilyenek jönnek és mennek, de maga, Józsi bácsi, beírta magát a történelembe”. Szép, magasztos keretet szentelt ennek a Gyuri, átlátta a helyzetet. Abban a Napzártában benne van minden, lényegében az alapján ítéltek el, nézd meg. Illetve nem tudod megnézni, lehetetlen megszerezni, törölték minden honnét. Vajon miért?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top