+ Életmód

Nem tudsz többé táviratot feladni Magyarországon

A Magyar Posta Zrt. április 30-án, 174 év után kivezeti portfóliójából a belföldi távirat és a Posta-Világfax szolgáltatást. A távirat iránti igény az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent.

Míg 30 évvel ezelőtt évente mintegy 8 millió táviratot küldtek egymásnak üzleti ügyfelek és magánszemélyek, az utóbbi években már csak az évi tízezres nagyságrend volt jellemző. 2020-ban 23 ezer volt a feladott táviratok száma.

Az országban az első táviratot 174 éve, 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították. Eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, majd hamarosan megnyitották a lehetőséget a magánforgalom előtt is. A táviratnak a maga korában óriási jelentősége volt az információtovábbításban, ez előbb a telefon széleskörű elterjedésével, majd az internet fejlődésével párhuzamosan drasztikusan csökkent.

A levéltávirat mellett népszerű volt az úgynevezett dísztávirat is: a feladó ebben a rövid szöveges üzenet mellett képet, rajzot vagy fényképet is küldhetett.

A távirat kivezetése nem példa nélküli, számos európai országban – például Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Szlovéniában – is megszűnt a szolgáltatás.

A távirat szolgáltatás kivezetése a Magyar Posta modernizálási programjához illeszkedik, hiszen a vállalat vezetésének célja az ügyféligényeket lefedő termék- és szolgáltatáskínálat kialakítása, figyelembe véve a gazdaságossági szempontokat.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyzoltan szerint:

    -hát persze! Láttam olyat fiataloktól, hogy egy metrókocsin belül is SMS-ben kommunikáltak egymással, szemkontaktust tartva…
    Tarolnak az okostelefonok, no meg a még okosabb szolgáltatók…
    Legyen bármiről is szó, mindenki szakértőnek mutatkozik, és mindenféle mélyebb, vagy akár felületesebb háttérismeret nélkül is, bármely kérdésről, már professzori szinten vél nyilatkozni, állást foglalni…
    Hatalmi kérdés az Internet léte vagy nemléte, s ha elvonják? -marad a sötétség? -megszűnik a kommunikáció?
    Bár nem gond, a postai levélszolgálat még működik…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top