+ Természet

Fölfogtuk, mit csinálunk? – Csak tavaly 4,2 millió hektár őserdő veszett oda

Mintegy 4,2 millió hektárnyi őserdő veszett oda 2020-ban a trópusokon, ami 12 százalékos növekedés az előző évhez képest – derült ki a Global Forest Watch (GFW) interneten elérhető erdőfigyelő-rendszer adatai alapján készült friss jelentésből, amely szerint Brazíliában volt a legnagyobb a pusztulás mértéke.

A tanulmány szerint összesen 12,2 millió hektárnyi fás terület – beleértve az erdőket és az ültetvényeket – pusztult el tavaly a trópusi övezetben, döntően a mezőgazdasági termelés miatt – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A szakemberek szerint ugyanakkor a szélsőséges hőség és szárazság okozta hatalmas tüzek óriási erdőterületeket emésztettek fel szerte Ausztráliában, Szibériában és az Amazonas-medencében.

A GFW-t működtető washingtoni székhelyű Világ Erőforrásai Intézet (WRI) jelentése szerint vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a járványügyi korlátozások hozzájárulhattak az illegális fakitermelés erősödéséhez, azáltal, hogy az erdőket kevésbé védik és az emberek nagy számban visszatértek a vidéki területekre.

A növények, különösen a trópusokon élők, valamint a talaj hatalmas szénelnyelőkként működik, az emberiség éves szén-dioxid-kibocsátásának majdnem egyharmadát elnyelve.

A 2020-as erdőpusztulás nyomán 2,64 milliárd tonna szén-dioxid került a légkörbe, ami India egész éves emissziójával megegyező mennyiség.

Brazília 1,7 millió hektárnyi őserdőt veszített el 2020-ban, 25 százalékkal többet, mint az előző évben. A pusztulás döntően az Amazonas-medencére koncentrálódott, ahol a területek egy részét szándékosan tisztították meg. A száraz időjárás miatt azonban a már korábban kivágott erdők helyén gyújtott tüzek kontrollálatlanul terjedtek.

Tüzek pusztítottak a Brazíliától egészen Bolíviáig és Paraguayig elnyúló Pantanal területén. A mocsaras vidék csaknem egyharmada a lángok martalékává vált tavaly. A szakemberek szerint évtizedekbe telhet, mire a régió regenerálódik.

Brazília után a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Bolíviában volt a legnagyobb a pusztulás mértéke.

A 2020-as évnek azonban voltak sikertörténetei is: Indonéziában 17 százalékkal csökkent az erdőpusztulás mértéke az előző évhez képest.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyzoltan szerint:

    Pánikra semmi okunk!
    Ez tudatos önpusztítás!
    Megérett a helyzet rá, hogy az emberiség felszámolja önmagát, mert már a Földanya létét is veszélyezteti…
    Szerencsére vannak felelősségteljes emberek is közöttünk, kik vehették a fáradtságot, s a titkosított laborokból, a kutatások sikeres termékeit, az ilyen-olyan vírusokat, tucatszám engedhették az emberiségre, hogy végre rádöbbenjünk, hogy mit cselekszünk, mit cselekedtünk…
    A múltunkkal történő valós szembenézés elkerülhetetlen…
    Ma is változatlanul tart világszerte az agymosás, a tudatmódosítás, mindent ellep a hazugságáradat, melyet folyamatosan táplál a média, hamis könyvek, filmek, színdarabok százezrei-milliói, hamis „tudományos” munkák ezrei, tízezrei szolgálnak, támasztanak alá…
    Ma ott tartunk, hogy a totálisan terrorisztikus, internacionalista liberális-demokrata megnyilvánulások ellen szólni, tiltakozni lehetetlen, a megszervezett spontán ellen-hisztéria végett…
    A cionizmus diadalmenetét, évszázadait éljük, szenvedjük el. Ma, a zsidóság világuralma vita tárgyát sem képezheti..ellenőrzésük mindenre kiterjedő.., katonai potenciával alátámasztott…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top