+ Életmód

Mától sok mindenben megújul a Hévízi-tó

Fotó: Podmaniczky Sz.

Csütörtökön, a munkaterület átadásával megkezdődik a Hévízi-tó körüli sétány és park mintegy 634 millió forintból megvalósuló felújítása – közölte a helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

Papp Gábor (Fidesz-KDNP) kifejtette: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) pályázatán a Festeticsek örökségét őrző települések közösen nyertek 1256 millió forintot a főúri család történelmi és szellemi értékeinek megóvására. A Magyar Turisztikai Ügynökség partnerségében, a Keszthelyt és Gyenesdiást is érintő pályázat keretében Hévíz 634 millió forintot fordíthat a tófürdő főbejárata előtti park és a Schulhof sétány felújítására.

A természetvédelmi területen az állat- és növényvilág megóvása mellett tervezték meg a munkálatokat, amelyek csütörtökön kezdődnek meg a munkaterület átadásával, a befejezési határidő pedig a jövő év áprilisa. Megmaradnak a jellegzetes platánfák, mindössze 63 nem őshonos cserjét vagy fát távolítanak el, ugyanakkor közel 13 ezer új növényt, illetve további egynyári virágokat telepítenek – sorolta a polgármester.

A tóra nagyobb belátást adó átalakítás része egy zenepavilon és egy szakrális bemutatóhely megépítése, a szökőkút, a pergolák, az öntözőrendszer és a csapadékvíz-elvezetés felújítása. Közel 11 ezer négyzetméteren frissítik fel a gyepterületet, csaknem 6,6 ezer négyzetméteren díszburkolatot építenek, illetve 95 új kandelábert állítanak fel – tette még hozzá.

Papp Gábor úgy fogalmazott: a Hévízen jelenleg zajló átalakítások a jövő évi turisztikai szezon kezdetére befejeződnek, így nemcsak a tó körüli zöldterület újul meg, de a véderdő is, illetve még idén nyáron elköltözhet a tó szomszédságából a buszpályaudvar, hogy a helyén új rendezvényteret alakítsanak ki.

Mándó Zsuzsanna, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatója arról beszélt, hogy a kórház területén most induló felújítások azért is fontosak, mert ez emblematikus helye Hévíznek. Arra is emlékeztetett, hogy a városnak és az egészségügyi intézménynek közös érdeke, hogy minél többen gyógyulhassanak, töltődhessenek fel a Festeticsek jóvoltából több mint 220 éves gyógyászati múlttal rendelkező városban.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. balcsimami szerint:

    A víz hőmérséklete már nem az igazi, mintha kezdeni kihűlni a tó, 32 fokosnál nem többet éreztünk, itt kellene valamit javítani.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top