+ Életmód

Már egyszerűen lehet Horvátországba utazni

horvátország
fotó: Podmaniczky Sz.

Szerda éjféltől antigén gyorsteszttel és – függetlenül a vakcina származási országától – oltási bizonyítvánnyal is be lehet majd utazni Horvátországba – közölte Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület szerdai sajtótájékoztatóján.

Eddig – néhány kivétellel – 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehetett csak átlépni a határt. Április 1-jétől azonban a kormány könnyít a beutazási feltételeken. Az Európai Unióban (EU) jóváhagyott antigén gyorsteszteket is elfogadják, a karanténkötelezettség pedig kiváltható lesz 180 napnál nem régebbi oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy az illető átesett a fertőzésen.

Bozinovic elmondta: a határátlépéshez két oltás szükséges, függetlenül attól, hogy az EU-ban engedélyezett vakcinákról van-e szó vagy orosz, illetve kínai vakcináról.

A testület meghosszabbította a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat is április 15-ig. Országos szinten két területen szigorított: ismét bezárják az edzőtermeket és a játszóházakat, a sportolás zárt térben csak az élvonalbeli sportolók számára lesz engedélyezett.

Megyei szinten azonban több helyen is szigorítottak az intézkedéseken, a fővárosban Zágrábban például kötelező lesz a maszkviselés nyílt térben, a kávézók és éttermek teraszain is.

A tárcavezető szerint megyénként változó a járványhelyzet, ezért sokkal hatékonyabb, ha a vírus terjedését ott korlátozzák, ahol arra a leginkább szükség van.

Horvátországban az elmúlt napon 2623 új fertőzöttet azonosítottak, utoljára decemberben volt ilyen magas a napi új esetek száma. A járvány kezdete óta számuk elérte a 271 632-őt. Az elmúlt 24 órában 19-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5947-re emelkedett. Kórházban 1337 beteget ápolnak, közülük 144-en vannak lélegeztetőgépen.

Szlovéniában szerdára 1558-cal, az előző nap közel kétszeresével több mint 210 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt egy napban hét beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4047-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 500-an vannak kórházban, 112-en intenzív osztályon.

Szlovénia hétfőtől szigorított határátlépési feltételein, április 1-jétől 11-ig pedig teljes zárlatot is elrendelt az országban.

A beutazáshoz a határon 48 órásnál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatni, amelyet valamelyik európai uniós vagy schengeni tagállamban kell elvégezni. A PCR-teszt ott is kiváltható oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy az illető már átesett a fertőzésen, de csak abban az esetben, ha ezeket is valamelyik uniós vagy schengeni országban állították ki.

Szlovénia csak az EU-ban engedélyezett vakcinákról szóló igazolást fogadja el. A Pfizer/BioNTech oltóanyagának második dózisától számítva hét napnak, a Modernáénak 14 napnak, míg az AstraZeneca vakcinája első dózisától számítva 21 napnak kell eltelnie, hogy elfogadják a bizonyítványt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top