+ Tudomány

Elhunyt Bíró Péter

Életének 78. évében elhunyt Bíró Péter, a hazai és nemzetközi hidrológia kiemelkedő tudósa, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet egykori igazgatója – közölte az MTA.

Bíró Péter csütörtökön hunyt el. Kutatásai kiterjedtek az ichthiológia (halkutatás), a táplálék- és táplálkozásbiológia, a populációdinamika, valamint a halállományok kezelésének területére is.

1967-ben szerzett biológus-hidrobiológusi diplomát a Kossuth Lajos Tudományegyetemen (2000-től Debreceni Egyetem). Ezután az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársaként dolgozott. Kutatóintézeti állása mellett 1976-ban a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium halállomány-fejlesztő programjának vezetője lett. A programot 1980-ig irányította. 1993-ban kutatóprofesszori megbízást kapott, 2004-ben kinevezték a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatójává. 1998 és 2001 között Széchenyi professzori ösztöndíjjal kutatott.

1977-ben védte meg a biológiai tudományok kandidátusi, 1992-ben akadémiai doktori értekezését, 2000-ben habilitált. Az MTA Ökológiai Bizottságának, az Evolúcióbiológiai Bizottságnak, valamint a Hidrobiológiai Bizottságnak lett tagja, utóbbinak több éven át elnöke is volt. 1994 és 2000 között az MTA Közgyűlésének doktori képviselője volt. 2001-ben választották az akadémia levelező, 2007-ben pedig rendes tagjává. Tagja volt a Doktori Tanácsnak is.

Az MTA Veszprémi Területi Bizottságának elnökévé választották, ebben a minőségében az MTA Elnökségének munkájában is részt vett. Akadémiai tisztségei mellett az Európai Ichthyológus Unió (SEI) titkára volt. 1990-től a Magyar Limnológiai Társaság elnöki tisztét is betöltötte. Tagja volt továbbá számos nemzetközi társaságnak, valamint az Aquatic Ecosystem Health and Management Society és az Electronic Journal of Ichthyology című tudományos szakfolyóiratok szerkesztőbizottságának.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top