+ Film

Elhunyt Yaphet Kotto

ALIEN, Yaphet Kotto, 1979. ©20th Century Fox, TM & Copyright / courtesy Everett Collection

Elhunyt 81 éves korában Yaphet Kotto, A nyolcadik utas: a halál és az Élni és halni hagyni című Bond-film színésze – közölte kedden a Variety.com.

Felesége, Tessie Sinahon a Facebookon jelentette be hétfőn, hogy férje, akivel 24 évet töltött együtt, vasárnap éjjel hunyt el. Mint írta: több filmben játszotta a gonosz karaktert, de számára és sokak számára „igazi hős volt”. „Jó ember, jó apa, jó férj és tisztességes ember, amilyet ritkán találni. A legendás Hollywood egyik legjobb színésze” – fogalmazott.

Az 1973-ban készült Élni és halni hagyni című James Bond-filmben Kotto Dr. Kananaga karibi diktátort és alteregóját, Mr. Biget alakította. Ő volt az első fekete színész, aki egy Bond-film főgonoszát játszhatta.

A nyolcadik utas: a halál című klasszikussá vált sci-fiben Dennis Parkert alakította, a Menekülő ember című akciófilmben pedig Arnold Schwrzeneggerrel játszott 1987-ben.

Számos televíziós produkcióban is láthatta a közönség, 1993 és 1999 között játszotta Al Giardellót a Gyilkos utcák című krimisorozatban.

Kotto 1939-ben született New Yorkban, és 16 évesen kezdett színészetet tanulni. 19 évesen debütált színpadon az Othellóban, és a Broadwayn folytatta a The Great White Hope című előadásban. Első filmszerepét 1964-ben a Nothing But a Man című filmben kapta, de szerepelt A Thomas Crown-ügyben 1968-ban, és vendégszerepelt a Hawaii Five-O című népszerű sorozatban is. 2004-ben a Drót című Emmy-díjas sorozatban is láthatták a nézők.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top