+ Életmód

Készül a zöld útlevél az Európai Unión belüli utazáshoz

Keresés a weben

Az európai illetékesek célja, hogy a koronavírussal összefüggő új immunitásigazolás, más néven a zöld útlevél a nyári szünet előtt életbe lépjen és megkönnyítse az Európai Unión belüli közlekedést a nyári szezonra – jelentette be vasárnap Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja.

Az európai immunitásigazolás, amelynek elképzelését részletesen szerdán mutatja be az Európai Bizottság, tartalmazni fogja, hogy a tulajdonost beoltották-e már a koronavírus ellen vagy hogy meggyógyult-e belőle, illetve hogy rendelkezik-e negatív teszttel –  mondta az uniós biztos a CNews francia hírtévének adott interjúban.

“Elektronikus és papír változata is lesz, azokra is gondolva, akik nem akarják erre használni az okostelefonjukat, és ez jogukban áll”.

Thierry Breton elmondta: az ingyenes, QR-kóddal ellátott igazolványt minden tagállam nyelvén kiállítják, angol változata is lesz, és az Európai Unió minden tagállamban érvényes lesz.

“Azon dolgozunk, hogy június előtt elkészüljön”, miután “elsődleges, hogy mindent megtegyünk a turistaszezon megőrzésére”

– hangsúlyozta a biztos.

Thierry Breton “elfogadhatatlannak és érthetetlennek” nevezte az AstraZeneca vakcinagyártó előző napi bejelentését, miszerint ismételten csökkenés várható az Európai Uniónak szállítandó adagokban. Úgy vélte, hogy “működési zavarok vannak a logisztikai láncolatban”, de egyelőre korainak tartja jogi következmények megfontolását.

A biztos ugyanakkor bizakodásának adott hangot az európai oltási programmal kapcsolatban, amely szerinte hónapról hónapra gyorsul fel. Emlékeztetett arra, hogy míg januárban 14 millió dózist biztosítottak a tagállamoknak, februárban már 28 millióra, márciusban pedig 60 millióra emelkedett ez a szám.

Ígérete szerint a második negyedévben havonta 100 millió, nyártól pedig havonta 200 millió adag várható. Thierry Breton “példátlannak” nevezte a gyártási ritmust, amelynek megfelelően egyre több oltóanyag érkezik az Európai Unióba, és megerősítette, továbbra is az a cél, hogy az Európai Bizottság minden tagállamnak annyi adagot tudjon biztosítani, amennyivel nyár végére mindenhol elérhető a közösségi immunitás.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Istipisti szerint:

    Mindenki kaphat zöld útlevelet akit, törzskönyvezett oltóanyaggal oltottak be. Vagy esetleg nincs ilyen oltóanyag??? Hoppá!

  2. zpatriot szerint:

    A kínai és az orosz kivételével a többi törzskönyvezett lehet.

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top