+ Zene

Újra felfedezik Florence Pricet, akinek 80 év után került elő egy zeneműve

Keresés a weben

Csaknem nyolcvan év után került elő Florence Price afrikai-amerikai zeneszerző egy elfeledett műve.

Price történelmet írt, amikor 1933-ban ő lett az első afrikai-amerikai nő, akinek szimfóniáját előadta egy nagy amerikai zenekar, a Chicagói Szimfonikusok. 1953-ban bekövetkezett halála után azonban munkássága a feledés homályába merült és műveinek jelentős részét elveszettnek hitték, mígnem 2009-ben rá nem bukkantak archívumára egykori chicagói nyaralójában – írja a BBC News.

Samantha Ege zenetudós az elmúlt két évet annak szentelte, hogy a ma már az Arkansasi Egyetemen őrzött archívumban kutatva rekonstruálja Price zongoraműveit, köztük a Fantasie Negre No 3 F-mollban című szerzeményt, amelyet a szakemberek befejezetlennek véltek.

Ege azonban talált néhány kéziratot, amely passzolt a mű meglévő részéhez és a sejtése beigazolódott, amikor zongorán lejátszotta az egész darabot.

A mű hétfőn jelent meg lemezen, Fantasie Negre – The Piano Music of Florence Price címen, néhány egyéb szerzeménnyel együtt, amelyeket Ege az archívumban talált.

Price archívumának felfedezése segített újra szélesebb közönséggel megismertetni a munkásságát és a BBC Radio 3 tavaly egy ötrészes dokumentumsorozatot is szentelt a történetének.

Ege szerint még számos olyan mű van Price repertoárjában, amely publikálásra vár és idén egy fesztivállal is megemlékeznek a zeneszerzőről.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top