+ Színház

Színházakat foglaltak el Párizsban

Keresés a weben

Színházfoglalási akciókkal követelik színművészeti egyetemek hallgatói és szabadúszó művészeti dolgozók Párizsban a kulturális intézmények újranyitását, amelyek a koronavírus-járvány miatt hónapok óta zárva tartanak.

Több tucat színművészeti egyetemi hallgató elfoglalta kedden Párizsban a kiemelt állami támogatású Colline színházat (Théatre national de la Colline), míg az Odéon Színházban napok óta szabadúszó művészeti dolgozók tiltakoznak.

Wajdi Mouawad rendező, a Párizs keleti részén található Colline színház igazgatója az AFP francia hírügynökségnek elmondta: “több tucat színművészetis tüntet az épület előtt, harminc diáknak pedig engedélyeztük, hogy bejöjjenek a színházba”, ahol jelenleg próbák folynak.

Franciaországnak hat kiemelt támogatású nemzeti színháza van, ezek közé tartozik a Colline és az Odéon is.

A Colline-ban a legnagyobb presztízsű színművészeti egyetemek, a konzervatórium (Conservatoire national Supérieur d’Art Dramatique) és a főiskola (Ecole supérieure d’art dramatique) hallgatói tüntetnek, míg az Odéon Színházat csütörtök óta foglalják el a szabadúszó művészeti dolgozók, akik a kulturális intézmények megnyitását és anyagi támogatást is követelnek.

A Franciaországban mintegy 250 ezer alkalmilag foglalkoztatott művészeti dolgozó és kisegítő személyzet Európában egyedülálló munkanélküli-támogatási rendszerrel rendelkezik. Ennek lényege, hogy a rendszerhez tartozóknak az év tíz hónapjában legalább 507 munkaórát, azaz megközelítőleg három hónapot kell dolgozniuk ahhoz, hogy a munkanélküliség idejére jogosultak legyenek állami támogatásra.

Roselyne Bachelot kulturális miniszter szombaton látogatást tett az Odéon Színházban, és ígéretet tett arra, hogy folytatja az egyeztetéseket az újranyitás feltételeiről. Ennek ellenére a legnagyobb szakszervezet, a CGT jelezte, hogy folytatják a tiltakozási megmozdulást.

Hasonló követeléseket fogalmazott meg az a harminc szabadúszó művészeti dolgozó, akik az Odéonban tiltakozókkal szolidaritásul keddre virradóra a délnyugati Pau városának színházát foglalták el.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

 1. Gyzoltan szerint:

  Munkálkodnak a világdiktatúra liberálisnak álcázott cionista harcosai az ostobákat felhasználva, akár előtérbe nyomva, kiknek ostobasága már oly mértékű, mely kizárja a felismerés lehetőségét is, kik képtelenek felfogni, hogy mit is cselekszenek…
  A “liberális” liberális métely veszélyesebb az emberiségre, mint az összes létező vírus, az ebola, vagy rák, vagy akármi…
  Ami történik, az a társadalmak, a közösségek, a népek, a nemzetek, tudományos alapokon történő szakszerű szétverése, sikeres felszámolása…
  Bár fájdalmas elszenvedőként, de mégis rácsodálkozással figyelem a cionizmus, internacionalista, totális hatalomgyakorlását…
  Lehetséges lenne, hogy a Talmud a lényegre tapintott rá:
  “-a nem-zsidók közt egy sincs, ki embernek neveztetnék.”-

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top