+ Fotó

Végre egy kiállítás, ami látogatókat is tud fogadni

Március 18-án nyílik meg a magyar szervezésű New Visegrad Photography-kiállítás Bécsben; a régió fotósainak munkáit bemutató utazó tárlat öt ország összefogásából született.

A fotókiállítás-sorozat a visegrádi csoport országai (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) és – a közép-európai kulturális együttműködés kiterjesztésének szándékával – Szerbia legnevesebb művészeti intézményeinek bevonásával jött létre, és a régió kiemelkedő frissdiplomás fotóművészeit ismerteti meg a nemzetközi közönséggel.

A bécsi Collegium Hungaricumban nyíló kiállítás különlegessége, hogy az online bemutató és megnyitó mellett látogatókat is tud fogadni.

A kiállítássorozaton az öt ország kilenc felsőoktatási intézményének 24 fiatal fotósa szerepel, Magyarországot a program elindításában kulcsszerepet betöltő Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) mellett a Kaposvári Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem képviseli 10 művész alkotásaival.

A kiállítás arra törekszik, hogy a válogatásban a nemzeti sajátosságok, a különböző oktatási megközelítések és az alkotók önálló univerzumai között kibontakozzanak a szélesebb, globális jelenségekről és tendenciákról való, speciálisan közép-európainak tekinthető gondolkodásmód meghatározó jegyei. Kudász Gábor Arion fotóművész, a MOME egyetemi docense, a kiállítás kurátora szerint annak megfogalmazására tesznek kísérletet, hogy a nemzetközi hatásoknak minden korábbinál jobban kitett fiatal művészgeneráció számára mit jelent a közép-kelet-európaiság.

„Mert érezzük, hogy a birodalmak ütközőjére ültetett kulturális hagyomány és közös terhet cipelő történetünk jellegzetes visszatérő témákban felismerhető, eredeti karaktert kölcsönöznek művészetünknek”

– idézik a kurátor szavait a közleményben.

„Szinte unalomig hivatkozunk a visegrádi régióból a világba szóratott alkotókra, akik az elmúlt évszázadban saját képükre formálták a fotográfia történetét: helyettük ezúttal nézzünk végre azokra, akik a következő száz évet fogják formálni!”

– mondta a kiállításról Kudász Gábor Arion.

A tárlaton szereplő alkotók fotóit olyan elismert nemzetközi művészeti platformok is publikálták, mint a LensCulture, a Contemporary Lynx vagy a Fotograf Magazine, a New Visegrad Photography válogatásában szereplő fotósorozatáért Bánhegyesy Antal 2019-ben elnyerte a Capa-nagydíjat, Weronika Perlowska pedig a Contemporary Lynx díját, és munkáját a lengyel Vogue magazin is bemutatta.

A New Visegrad Photography szervezője az idén 25 éves EDGE Communications művészeti ügynökség, szakmai partnerei a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az Art Photo Budapest. A program fő támogatója az International Visegrad Fund, a vándorkiállítás szervezőpartnere a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Az utazó tárlat Bécs mellett többek között Berlinben, Brüsszelben, Prágában, Rómában, Varsóban vendégeskedik. Március 15-ig a pozsonyi kiállítás online virtuális galériában látható, majd a járványügyi korlátozások enyhítését követően kültéri kiállításként is visszatér. A hazai érdeklődők Debrecenben láthatják az anyagot, ahol 2021 nyarán, a magyar V4 elnökség kapcsán utcai kirakatkiállítás formájában mutatják be.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top