+ Film

Kína kitagadta az első Golden Globe díjas női rendezőjét

Törölték A nomádok földje című filmmel kapcsolatos tartalmakat az internetről Kínában, miután rendezőjét, a kínai származású, de az Egyesült Államokban élő Chloé Zhaót „Kína bemocskolásával” vádolta meg néhány helyi felhasználó egy 2013-as interjúja miatt.

Mindössze néhány nappal ezelőtt a kínai sajtó még elismerően beszélt Zhaóról, mint a történelem első ázsiai nőjéről, aki elnyerte a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat. Az állami média „Kína büszkeségének” nevezte a rendezőt és hirdette a mozi április 23-ra tervezett bemutatóját – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

Múlt pénteken azonban elkezdtek eltűnni az állami weboldalakról és a közösségi médiából a filmmel kapcsolatos tartalmak és a legjelentősebb jegyárusító oldalakról is leszedték a vetítési időpontokat.

A film online térből való „eltüntetésének” hátterében a jelek szerint Zhao egy 2013-ban, a Filmmaker magazinnak adott interjúja áll, amelyben kamaszkorát felidézve úgy írta le Kínát, mint „egy hely, ahol mindenütt hazugság van”. Az interjút februárban levették a magazin internetes oldaláról, de még mindig elérhető az online archívumban.

Zhao nyolc évvel ezelőtti szavai múlt pénteken bukkantak fel újra a kínai közösségi médiában, amelynek néhány felhasználója „Kína bemocskolásával” vádolta meg a rendezőt és a film bojkottjára szólított fel.

A kínai Twitterként is emlegetett Weibo mikroblogon a filmhez kötődő hashtag több mint 87 milliós nézettséggel és 40 ezer továbbosztással rendelkezik, de a hozzá kapcsolódó tartalom eltűnt és csak egy üzenet olvasható helyette, amely szerint azt „a releváns törvényeknek, szabályozásoknak és politikai irányelveknek megfelelően” eltávolították.

Egyelőre nem erősítették meg, hogy a film bemutatója elmaradna Kínában, és a Variety című filmes portál értesülése szerint az illetékesek abban reménykednek, hogy visszafogottabb keretek között ugyan, de be fogják tudni mutatni a produkciót.

A Francis McDormand főszereplésével forgatott road movie a velencei filmfesztiválon való bemutatkozása óta számos fontos filmes díjat megnyert már, és Oscar-esélyei is nagyon erősek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top