+ Tudomány

Megtalálták a hajdani jáki apát 500 éves miseruháját

A főszentély előtt eltemetett rangos egyházi méltóság, feltehetően egy hajdani jáki apát papi ornátusát, arany és ezüst színű fémszálakkal gazdagon átszőtt miseruháját találták meg a jáki Szent György-templomban végzett ásatáson – közölte szerdán a feltárás helyszínén tartott sajtótájékoztatón Székely János szombathelyi megyéspüspök.

A miseruha feltételezések szerint körülbelül ötszáz éves és valószínűleg Itáliában készülhetett – mondta. A kereszténység ősidők óta használ ünnepélyes alkalmakkor liturgikus öltözeteket. Már az ószövetségi szentírásban arról lehet olvasni, hogy a papság általában hófehér alapon, színesen díszített gyönyörű papi ruhákban léphetett a szentélybe, de az Újszövetségben is találhatunk leírást például menyegzős köntösről.

Papp Ildikó, a jáki templomban végzett ásatásokat vezető régész a sajtótájékoztatón azt mondta: nem tudnak arról, hogy Magyarországon sírból előkerült volna hasonló egyházi vonatkozású textília.

A feltáráskor számítottak arra, hogy a templom főhajójában, a főszentély előtt rangos személyek temetkezésének maradványaira találhatnak, de nem számítottak egyházi méltóság nyughelyére – tette hozzá.

A papi sírt sajnos 17.-18. századi temetkezések megbolygatták, emiatt csak a halott lábcsontjai és koporsójának egy része maradt érintetlen, a miseruhát azonban hajdan „összegubancolva” visszahelyezték a sírba, így találtak rá most a régészek – beszélt a részletekről Papp Ildikó.

Semsey Réka, az Iparművészeti Múzeum művészettörténésze a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a bársonyból készült szövet színe piros vagy bordó lehetett, melynek a háta volt díszesebb, hurkokkal díszített, középsávján „püspök szentek” láthatók, jól kivehető az ábrázoláson „az infula és a pásztorbot”, valamint az egyik ábrán egy kulcs, amely arra utal, hogy Szent Péter-ábrázolás lehetett.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a több mint ötszáz éves miseruhát restaurálás után valószínűleg a jáki Szent György-templom mellett épülő látogatóközpontban állítják majd ki.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top