+ Tudomány

Matematikai modellekben mutatták meg a járvány hosszú távú kezelését

Alexander de Croo

Alexander de Croo belga miniszterelnök hétfőn rendkívüli sajtótájékoztató keretében több, egyaránt matematikai modelleken alapuló forgatókönyvet vázolt fel a koronavírus-járvány hosszú távú kezelésére az országban – írták a helyi lapok.

Az egyes számú forgatókönyv arra a felvetésre épül, hogy számítani lehet egy harmadik járványhullámra, így a hatályban lévő intézkedések továbbra érvényben maradnak. A második arra a feltételezésre alapul, hogy március elsejétől a kormány enyhíti a korlátozó intézkedéseket, ami azt a kockázatot foglalja magában, hogy hirtelen újra megugrik a fertőzöttek és kórházi kezelésre szorulok száma. A harmadik modell azt a lehetőséget vázolja fel, hogy a korlátozó intézkedéséket április elsejétől kezdve feloldja a belga vezetés, arra alapozva, hogy március végéig már több ember válik immunissá a kórokozóval szemben, a beoltásoknak köszönhetően. A negyedik lehetőség pedig azt körvonalazza, hogy a korlátozásokat egy hónappal később, májusban helyeznék hatályon kívül.

„Májusban még többen lesznek beoltva, így a fertőzöttségi szint is abszolút kezelhető lesz”

– vélekedett a belga miniszterelnök.

A sajtótájékoztatót összefoglalva De Croo elmondta, hogy a kormány szeretne többféle perspektívát felvázolni a polgárok számára, és átláthatóan kommunikálni a kormány jövőbéli lépésiről a járvány elleni harccal összefüggésben.

Belgiumban, a hónap elején, a kormány némelyest enyhítette az érvényben lévő korlátozásokat. Az országba történő beutazásra vonatkozólag továbbra is igen szigorú rendelkezések vannak érvényben.

A belga közegészségügyi hatóság hétfői tájékoztatása szerint, enyhén, nem több mint 4 százalékkal emelkedett az új fertőzöttek száma a pénteki adatokhoz képest, ugyanakkor 4 illetve 10 százalékkal csökkent a kórházi felvételek és a járványban elhunytak aránya. A hétvégén, napi átlagban 2000 embernek lett pozitív a vírustesztje, 120 embert szállítottak egészségügyi intézményekbe, továbbá 30 haltak bele a járvány okozta betegségbe.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top