+ Képzőművészet

Elhunyt a New York-i tőzsde bikáját készítő szobrász, Arturo di Modica

Meghalt 80 éves korában Arturo di Modica szobrász, a világhírű New York-i Wall Street-i támadó bika alkotója.

A művész, akinek a New York-i tőzsde közelében álló bronzszobra a Wall Street jelképévé vált, szicíliai szülővárosában hunyt el péntek este – adta hírül szombaton Vittoria város. Di Modica egy ideje betegséggel küzdött.

A szobrász több mint 40 évig élt New Yorkban, ahová 1973-ban költözött. A SoHo városrészben nyitott műtermet.

A bronzbikát 1989. december 16. éjjelén, engedély nélkül, egy kamion és egy daru segítségével állította fel a metropolisz üzleti negyedében. A híradások szerint saját pénzéből fordított 350 ezer dollárt a támadó állat 3,5 tonnás szobrára, amely az 1987-es tőzsdekrach utáni amerikai gazdaság erejének szimbólumává vált.

„Válságos évek voltak. A New York-i tőzsde egyetlen éjszaka alatt több mint 20 százalékot zuhant, rengeteg embert sodorva reménytelenségbe”

– idézte az olasz La Repubblica Di Modica egy februári interjúját.

A bikát „viccnek, provokációnak” szánta, ehelyett azonban „átkozottul komoly dolog lett belőle, ma a város egyik leglátogatottabb látványossága”.

Az interjúban felidézte, mintegy negyven barátjával együtt hogyan állították fel villámgyorsan a szobrot.

„Öt percünk volt, ennél nem tarthatott tovább, mert túl nagy lett volna a kockázat. Éjszakai séták során felderítettem, hogy a rendőrök 7-8 percenkért bukkannak fel a Wall Streeten”

– idézte fel Di Modica.

Amikor aznap éjjel a kiválasztott helyre érkeztek, nagy meglepetésükre valaki már odahelyezett egy karácsonyfát. Ennek ellenére felállították a bikát, majd pezsgőt bontottak.

Di Modica 19 évesen költözött Szicíliából Firenzébe, ahol a Szépművészeti Egyetemen tanult.

Halála előtt egy, két lovat ábrázoló szobor vázlatán dolgozott, melyet a szicíliai városnak szánt. A 40 méter magas mű egy folyó partján állt volna.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top