+ Ajánló

Kurtág György 95. születésnapját ünnepeljük négy napon át

Fotó: Stiller Ákos

Kurtág György 95 éves. A világhírű magyar zeneszerző születésnapját négy estén át ünnepli közösen a Budapest Music Center, a Zeneakadémia és a Müpa, a közönség pedig online követheti a Kurtág 95 fesztivál ingyenes, élőben közvetített eseményeit. A Müpa Home online felületén nézhető, február 20-i koncerten korábban soha nem látott, bensőséges rövidfilmek révén kerülhetünk még közelebb az egyik legjelentősebb kortárs alkotóhoz, és betekintést nyerhetünk a feleségével, Mártával megélt több mint hét évtizedes szerelem és alkotói közösség egyszerű, tiszta, mégis elmondhatatlanul hatalmas csodájába.

A kétszeres Kossuth-díjas alkotót az egész világon a legjelentősebb zeneszerzők közt tartják számon, aki félreismerhetetlen tömörségű remekműveiben alig néhány hanggal képes megragadni a végtelent. Az idős művész első operájának ősbemutatója a Milánói Scalában volt 2018 végén, ekkor Fabio Vacchi olasz zeneszerző úgy nyilatkozott, hogy Kurtág a 20. századi zene egyik viszonyítási pontja, „annak példája, miként éleszti újra a hagyományt a kortárs interpretáció”, Alexander Pereira, a Scala intendánsa pedig azt mondta, ez az előadás volt a Scala utóbbi ötven évének legjelentősebb premierje.

A mostani születésnapi eseménysorozat első koncertje (február 18.) egy izgalmas kamarazenei előadás lesz a BMC-ben, amelyen két ritkán hallható mű, a Pas à pas-ciklus és az Ahmatova-dalok hangzik el Kurtágtól, Ligeti György két darabja és két kortárs szerző műve mellett. Február 19-én, Kurtág György születésnapján a Zeneakadémiáról látható koncertközvetítésen az Óbudai Danubia Zenekar adja elő Keller András vezényletével Kurtág nagyzenekari műveit, mellettük Ligeti Csellóversenye és egy Szőllősy András-mű is  elhangzik majd.

A február 20-i est lesz a Kurtág 95 sorozat talán legbensőségesebb eseménye. A Müpa Home Live sorozatában közvetített előadás Kurtág nemrég (2019 októberében) elhunyt feleségére, Mártára és kettejük ihlető kapcsolatára emlékezik. Ezen az estén Kurtág mélyen humanista, egyszerű, mégis egész világokat magában foglaló művészete mellett a zeneszerző magánéletének egyes pillanatait is megismerhetjük: tizenöt rövidfilm segítségével kerülhetünk közelebb a legendás házaspárhoz és a kézzelfogható, mindent beragyogó, tiszta, mégis hatalmas szeretethez és örök szerelemhez, amely összekötötte őket.

Fotó: Felvégi Andrea

Kurtág György és Márta házassága olyan meghatóan és egyszerűen szép volt, mégis olyan jelentőségteljes és hatalmas, hogy nem csodálkoznánk, ha egyszer még nagy regényeket írnának és monumentális romantikus filmeket forgatnának erről a két, örökre összefonódó életről és arról a beláthatatlanul óriási művészi hagyatékról, amit ez a szerelem, összetartozás és alkotói közösség létrehozott.

Kurtág Márta több mint hetven éven keresztül volt Kurtág György felesége és műveinek interpretátora. Rendszeresen koncerteztek közösen, Kurtág kompozíciói mellett gyakran megszólaltatták Bach koráljainak négykezes átiratait is. Kurtág Márta mindig ott állt férje mellett – illetve legtöbbször kicsit mögötte –, aki a közös zenei munkában „a kivetített szuper-énem”-nek nevezte. Utolérhetetlen egyszerűséggel, tisztasággal, alázattal, tökéletes ízléssel és arányérzékkel figyelt és felügyelt mindent, amit férje létrehozott, egyszerre volt múzsája, alkotótársa és művészetének szigorú megfigyelője és ellenőre. Érdemes megnézni azt a felvételt, amelyet Márta halálának évfordulóján készített Kurtág György, Mozart D-dúr szonátájának Adagio tételével. A címe egyszerűen: „Mártának” – játéka pedig a címhez hasonlóan végtelenül egyszerű, tiszta és örök megfogalmazása a halál után is végtelenül tovább élő szeretetnek, szerelemnek.

A február 20-i koncert darabjai közt látható meghitt rövidfilmeket Kurtágék unokája, Kurtág Judit videoművész készítette. A javarészt még sosem publikált, privát felvételek a házaspár legszemélyesebb alkotói környezetébe engednek betekintést. Ezek a videók semmihez sem hasonlítható dokumentumai Kurtágék életének, hiszen az unokának olyan perspektívából is megmutatták életüket, amilyenből senki más nem tekinthetett bele a mindennapjaikba. A koncerten ezek a filmjelenetek kötik majd össze a Jelek, Játékok, Üzenetek című ciklusból élőben felhangzó zenei miniatúrákat. A BMC és a Müpa együttműködésében megvalósuló koncerten Vajda Gergely vezényli az UMZE Kamarazenekart, mellettük pedig olyan zenészgenerációk tagjai lépnek színpadra, akik végigkísérték a Kurtág házaspár életművét.

Február 21-én a Zeneakadémián fejeződik be a koncertsorozat: a 95 éves Kurtág György művei a 100 éve született Szőllősy Andrásnak, a „nagy generáció” rangidős mesterének, Ligeti György és Kurtág György pályatársának darabjaival lépnek párbeszédre a Zeneakadémia Kortárs Ensemble koncertjén.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top