+ Történelem

Elhunyt a Ceausescu-rezsim leleplezője, Ion Mihai Pacepa

Elhunyt 92 éves korában Ion Mihai Pacepa, a román külföldi hírszerzés egykori helyettes vezetője, aki a nyilvánosságra hozott információval leleplezte, és alapjaiban rendítette meg a román kommunista rezsimet – közölte kedden a román média.

Pacepa az Egyesült Államokban halt meg vasárnap koronavírusos fertőzésben. Halálhírét megerősítette Ronald J. Rychlak amerikai egyetemi tanár, aki Pacepa barátja volt és akivel együtt írta  a Vörös horizontok – Egy román kémfőnök vallomásai című könyvet, nagyban  hozzájárulva Nicolae Ceasusescu néhai kommunista diktátor rezsimjének leleplezéséhez.

Pacepa az egykori román állambiztonsági szolgálat, a Securitate külföldi hírszerzésének volt a helyettes vezetője, személyes tanácsadója volt Nicolae Ceausescunak. Egy hivatalos útja alkalmával, 1978 nyarán Nyugat-Németországban maradt, majd onnan az Egyesült Államokba szállították, ahol politikai menedékjogot kapott.

Három héttel külföldre szökése után a Ceausescu-rendszer halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte. A román legfelsőbb bíróság 1999-ben rehabilitálta, de Ion Iliescu volt államfő évekig késleltette a bírósági ítélet végrehajtását. Csak 2004 decemberében, mandátumának utolsó napjaiban döntött úgy, hogy Pacepa ténylegesen visszakaphatja egykori tábornoki rangját. Ennek ellenére Pacepa halálig inkognitóban élt az Egyesült Államokban, soha nem tért vissza a hazájába, mert félt attól, hogy megölik azok, akiket „elárult”. Egyes vélemények szerint senki sem okozott akkora veszteséget a kommunista tábornak, mint Pacepa.

A kommunista diktatúrát elítélő szakértői jelentés, amelyet 2006-ban fogadott el a bukaresti parlament, úgy ítélte meg, hogy Pacepa a Nyugatnak kiszolgáltatott információival és leleplező írásaival kiemelkedő szerepet játszott a román kommunista rezsim és az azt kiszolgáló Securitate „gyilkos jellegének” feltárásában. Későbbi történészi elemzések kétségbe vonták Pacepa rendszerkritikus szerepének hitelességét és úgy vélték, hogy maga Pacepa is az egyik legkorruptabb vezetője volt a kommunista rendszernek. Állítólag éppen eljárást akartak indítani ellene, ezért menekült Nyugatra. Ennek ellenére viszonylagos egyetértés van a szakértők között abban, hogy az általa kiszolgáltatott információk alapjaiban megrendítették a román kommunista rezsimet és hozzájárultak annak későbbi, 1989-es bukásához.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyzoltan szerint:

    A múltban is, jelenleg is, túltöltve van a Világ „félresiklott” közéleti személyekkel, politikusokkal, félresiklott társadalmakkal, rendszerekkel…
    Kétségtelennek látszik, hogy a világ képtelen megbirkózni az álszent hazug ember- és társadalom ellenes álságos liberalizmus mételyével!
    A Homo Sapiens vesztésre áll…
    A kiválasztottak rendjét megelőző káosz már az ajtónkon kopogtat…
    -mert mindent a tervek szerint, a „demokrácia” jegyében…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top