+ Képzőművészet

A művész, aki látta a hangot – Kandinszkij művészete a Google Arts & Culture-ben

malevics

Az absztrakt festészet egyik úttörője, Vaszilij Kandinszkij hangjait, formáit és színeit teszi mindenki számára átélhetővé a Google Arts & Culture Sounds like Kandinsky elnevezésű, a párizsi Pompidou Központtal együttműködésben megvalósított projektje.

A https://artsandculture.google.com/project/kandinsky interaktív honlapon elérhető projekt összegyűjti és digitálisan megőrzi Vaszilij Kandinszkij ikonikus munkáit és exkluzív életrajzi fényképeit, emellett soha nem látott új adalékokat is ad az orosz származású festő életművéhez – közölte a Google csütörtökön.

Kandinszkij a szinesztézia betegsége révén színeket és formákat is hallott. A szinesztézia képességét az online tárlat látogatói is megtapasztalhatják: egy interaktív gépi tanulási kísérlet részeként maguk is belehallgathatnak egy Kandinszkij alkotásba, színek és formák hangjait lejátszva.

A művészeti projekt része emellett egy kiterjesztett valóságot alkalmazó Zsebgaléria, amely egy virtuális kiállítótérbe viszi a nézőket, ahol közelről felfedezhetik Kandinszkij közkedvelt műalkotásait.

A  világ legnagyobb Kandinszkij gyűjteményét birtokló Pompidou Központnak és Nina Kandinsky személyes hagyatékának köszönhetően a projekt több száz ritka személyes fényképet is bemutat, ilyen a Paul Klee festőművésszel vagy a Kandinszkij feleségével közös fotó, amelyeket még sosem láthatott korábban a közönség.

A Google Arts & Culture platformja több mint 80 ország több mint 2000 kulturális intézményének kulturális kincseit teszi hozzáférhetővé.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top