+ Irodalom

Elhunyt Farkas Árpád

Életének 77. évében súlyos betegség után vasárnap este elhunyt Farkas Árpád – adta hírül internetes oldalán hétfőn a Háromszék napilap, amelynek csaknem két évtizeden át volt a főszerkesztője. A Kossuth-díjas költőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) saját halottjának tekinti – közölte hétfőn az Emmi és az MMA.

Sütő András szavaival, ő volt az a költő, aki “drámai módon ábrázolta az erdélyi magyartalanítás néma rettenetét” és akinek világlátása áll talán legközelebb Kós Károly transzszilván világlátásához – olvasható az MMA méltatásában.

Az Emmi közleménye a huszadik századi erdélyi magyar életérzés költőjének nevezi Farkas Árpádot.

Farkas Árpád 1944. április 3-án született az udvarhelyszéki Siménfalván. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar szakán szerzett diplomát, majd rövid tanári pálya után 1968-tól a Sepsiszentgyörgyön megjelenő Megyei Tükör alapító munkatársa volt. Már diákként kezdett publikálni a kor erdélyi magyar kulturális lapjaiban, írásai jelentek meg az Ifjúmunkás, az Utunk és a Korunk című folyóiratokban. 1967-ben szerepelt a Vitorla-ének című, fiatalokat bemutató antológiában. 1968-ig Vajnafalván, a Kovászna melletti kis faluban tanított. 1968-tól Sepsiszentgyörgyön élt családjával.

Első verseskötete, a Másnapos ének 1969-ben jelent meg, melyet még a romániai rendszerváltás előtt 1971-ben a Jegenyekör, majd 1979-ben az Alagutak a hóban követett. Asszonyidő címmel 1983-ban publicisztika-, Bolhalakodalom címmel 1989-ben gyermekvers-kötetet is megjelentetett.

1971-től a marosvásárhelyi Igaz Szó, az 1990-es névváltás után a Látó irodalmi folyóirat szerkesztőjeként, 1993-tól 2010-es nyugdíjba vonulásáig a Háromszék napilap főszerkesztőjeként dolgozott.

Munkásságát 1985-ben a Román Írószövetség prózadíjával, 1993-ban József Attila-díjjal, 2002-ben Balassi Emlékkarddal, 2005-ben a Magyar Köztársasági Elnök Emlékérmével ismerték el. Magyarország Babérkoszorúja-díjjal tüntették ki 2016-ban, 2018-ban kapta meg a Kossuth-díjat. 2019-ben Sepsiszentgyörgy önkormányzata Pro Urbe-díjban, 2020-ban a Székely Nemzeti Tanács Gábor Áron díjban részesítette.

Farkas Árpádot szerdán temetik Sepsiszentgyörgyön, az új szemerjai temetőben.

Gazda Albert

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top