+ Képzőművészet

Churchill festményét bocsátja árverésre Angelina Jolie

Winston Churchill egykori brit miniszterelnök egyik 1943-as festményét árverezik el jövő hónapban Londonban, Angelina Jolie amerikai színésznő családi gyűjteményéből.

A március 1-jei aukciót bonyolító Christie’s közlése szerint a Tower of the Koutoubia Mosque (A Koutoubia mecset tornya) című alkotás várhatóan 1,5 millió és 2,5 millió font közötti áron fog gazdát cserélni.

A kép 1943 januárjában készült, a casablancai konferencia után, amelyen Churchill és Franklin D. Roosevelt amerikai elnök döntött a szövetségesek észak-afrikai, szicíliai és olaszországi partra szállásairól. A konferenciát követően a két vezető ellátogatott Marrákesbe, és Churchill megmutatta Rooseveltnek a város szépségeit.

„Roosevelt el volt ragadtatva a várostól, amelyet egészen hihetetlennek talált”

– mondta Nick Orchard, az aukciósház modern brit művészeti részlegének vezetője, hozzátéve, hogy Churchill megörökítette a látványt egy „gyönyörű és megidéző festményben”, amelyet aztán Rooseveltnek ajándékozott.

Az egykori brit miniszterelnök lelkes amatőr festő volt, csaknem 500 képet készített, miután a negyvenes éveiben megismerkedett a festészettel.

A szóban forgó festményt Roosevelt fia adta el az elnök 1945-ös halálát követően, majd a mű többször is gazdát cserélt, mielőtt Angelina Jolie és partnere, Brad Pitt megvásárolta 2011-ben. A 2019-ben elvált színészházaspár jelentős műgyűjteményre tett szert. Az alkotást a Jolie Family Collection bocsátja árverésre.

A Christie’s reményei szerint a festmény a Churchill-művek esetében új aukciós rekordot jelentő áron fog gazdát cserélni. Orchard szerint a jelenlegi rekord nagyjából 1,8 millió font, amelyet Churchill egy – véleménye szerint – kevésbé jelentős alkotásáért fizettek ki.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top