+ Képzőművészet

A Horváth Művészeti Alapítvány ötmilliós műtárgyvásárlással támogatta a kortárs alkotókat

A járvány és a gazdasági válság okozta nehézségek ellenére a Horváth Művészeti Alapítvány 2021-ben is kétmillió forintról megemelt ötmillió forintot fordít a magyar kortárs képzőművészet támogatására. Az alapítvány a hazai mecenatúrában egyedülállónak számító összegből szakemberek alkotta grémium javaslata és döntése alapján vásárol műtárgyakat, támogat eseményeket.

Megalapítása óta a Horváth Művészeti Alapítvány csaknem száz kortárs képzőművészeti alkotást vásárolt éves rendszerességgel.

Idén az alábbi művészek egy-egy alkotásával bővült az alapítvány gyűjteménye:

Kiss Adrian
Kovács Lola
Magyarósi Éva
Süveges Rita

Emellett idén ismét kiosztja a kortárs művészet értő közvetítését elősegítő szakújságírói díjakat is – összesen négyszázezer forint értékben. A tavalyi év támogatottjai voltak: Molnár Ráhel Anna és Huth Júliusz.

Fontos hír még, hogy az alapítvány egy állandó kiállítóhely létrehozását tervezi az egri Kepes Intézetben Ipacs Géza szakmai vezetésével.

A Horváth Művészeti Alapítványról:

Horváth Béla üzletember, műgyűjtő a kortárs képzőművészet területén aktív szereplőkkel, Szűcs Attila festőművésszel, Petrányi Zsolt és Szoboszlai János művészettörténészekkel folytatott konzultációk után, 2004-ben hozta létre a Horváth Művészeti Alapítványt.

Az alapítvány emblémája a Nefertiti teste című, Horváth Béla magántulajdonában lévő, a 2003-ban a Velencei Biennálé Magyar Pavilonjában bemutatott Kis Varsó-mű formáján alapul (a Kis Varsó velencei jelenlétének támogatása volt ugyanis az alapítványt életre hívó mecenatúra).

Az alapítvány missziója egy reprezentatív kortárs képzőművészeti gyűjtemény létrehozása, egyes fontosnak ítélt alkotások megszületésének támogatása, valamint az elméleti és kritikai alkotótevékenység ösztönzése. 2015-től a kuratórium új elnöke Petrányi Zsolt, új titkára Tóth Pál Sándor. Nagy örömünkre és büszkeségünkre 2020-ban csatlakozott a kuratóriumhoz Somogyi Hajnalka kurátor, az OFF-Biennále vezetője, akinek személyében tavaly először magyar szereplője is volt a brit ArtReview folyóirat éves, a nemzetközi művészeti színtér és műkereskedelem száz legbefolyásosabb szereplőjét rangsoroló listájának.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top