+ Film

Egyetlen embernek rendeznek filmfesztivált, egy csodálatos ápolónőnek

Egy svéd ápolónőt, mozirajongót hívott meg egyetlen nézőként a Göteborgi Filmfesztivál. Lisa Enroth egy távoli szigeten egyedül nézheti meg az idei fesztivál filmjeit egy héten át.

A koronavírus-járvány miatt, amikor a világ számos országában zárva vannak a filmszínházak, Skandinávia legnagyobb filmfesztiválja a Pater Noster-szigeten hoz létre egy izolált mozit egy világítótoronyban.

„Évtizedeket töltöttem el az egészségügyben hallgatva, kezelve, vigasztalva a betegeket. Úgy érzem, mára energiám lemerült”

– mondta a 41 éves Enroth. Rajta kívül csak egy biztonsági ember tartózkodik a szigeten, aki a mozigépész feladatait is ellátja. A jelentkezőknek különböző teszteket kellett kitölteniük, és több interjút is készítettek velük a szervezők, amíg megtalálták a győztest. A filmes ismeretek mellett azt is vizsgálták pszichológiai tesztekkel, hogyan viselik az egyedüllétet.

A Pater Noster-sziget

A Svédország nyugati partjainál lévő apró, mindössze 0,81 négyzetkilométeres sziklás szigeten csupán egy 1868 óta működő világítótorony és néhány épület található. Az egyik egy szálloda, amelynek építését tavaly szeptemberben fejezték be, mivel a turizmust is szeretnék felélénkíteni a környéken. A sziget azért kapta a Pater Noster (Miatyánk) nevet, mert veszélyes zátonyok között helyezkedik el, és sok a vihar arrafelé, ezért a múltban a tengerészek mindig hangosan imádkoztak, amikor a közelébe értek.

„A szél, a tenger és az a lehetőség, hogy a jelen valóságban valami teljesen más dolognak lehetek a része egy hétig, nagyon vonzó”

– tette hozzá a szerencsés kiválasztott, aki naponta videónaplót fog vezetni, amelyet közzétesznek a fesztivál honlapján.

Enroth egy héten át hetven premiert fog megnézni a fesztiválon, amelynek idén a közösségi távolságtartás a fő témája.

„Nagyon helyes, hogy ezt a páratlan lehetőséget az egészségügyi rendszer egyik hősének adhatjuk, aki nagyon keményen dolgozik a koronavírus-járvány ellen”

– mondta Mirja Wester, a fesztivál igazgatója.

A 44. Göteborgi Filmfesztivál online formában zajlik idén. Mindössze egyetlen néző számára tartanak egy-egy vetítést Göteborgban a Scandinavium Arenában és egy moziban is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top