+ Tudósítás

Akkor járunk jól, ha mindent inspirációként fogunk fel – a Jazz Showcase-ről

Klasszikus swing, spoken word, verszene, improvizáció, funk: január 24-e a jazz napja lesz a Müpában és az online térben. Hat fiatal magyar együttes mutatkozik be a Jazz Showcase válogatásában, hogy megismertesse a nézőket a műfaj legfrissebb irányzataival, újító kifejezésmódú stílusaival. Délután kettőkor kezdődik az első koncert, és egészen késő estig tart majd a változatos örömzenélés, amelyet a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján lehet követni. A koncertsorozat egyúttal versenyt is jelent: nemzetközi szakmai zsűri dönt arról, melyik formációt tartja a legizgalmasabbnak az idei seregszemlén, de a közönség is szavazhat kedvencéről. A nyertesek később kiemelt fellépési lehetőséget kapnak a Müpában.

A Jazz Showcase Közép-Európa egyik legjelentősebb tehetségbörzéje, ahol korábban olyan előadók tűntek fel, mint Harcsa Veronika, Jónás Vera, Csemer Boglárka (Boggie) vagy Gájer Bálint. A találkozó 14. kiadása most egész más lesz, mint az eddigi években: a pandémia miatt zárt ajtók mögött, közönség nélkül vették fel a koncerteket, a zsűri pedig online találkozókon vitatja meg a döntését. A zsűri elnöke Borbély Mihály Kossuth-díjas klarinét- és szaxofonművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára, tagjai pedig Harcsa Veronika jazzénekes, Binder Károly zongoraművész, zeneszerző, Bágyi Balázs jazzdobos, a Magyar Jazz Szövetség elnöke, László Attila gitárművész, zeneszerző, Steve Rubie zeneművész, a londoni Club 606 tulajdonosa, Martyna Markowska, a Katowice JazzArt Festival művészeti igazgatója, Nadin Deventer, a Jazzfest Berlin művészeti igazgatója és Igor Vida, a Jazz Klub DS elnöke.

Borbély Mihály elmondta, hogy a nemzetközi zsűri jelenléte rangot kölcsönöz a magyar jazzszíntéren kiemelten fontos eseménysorozatnak: a külföldiek különböző, olykor váratlan szempontokat vetnek fel, érdekes észrevételeket osztanak meg a versenyzőkkel – ugyanis a zsűri mindegyik formációnak hosszú, részletes elemzéssel ad visszajelzést. Borbély szerint nagyon jó, hogy a zsűritagok között nemcsak muzsikusok, hanem koncertszervezők, fesztiválmenedzserek is vannak: az ő javaslataik egészítik ki a zenei tanácsokat. Ezek a fiatalok számára először gyakran meglepőek, hiszen a zenei képzés során ritkán találkoznak ilyesmivel – sok hasznos tudást vihetnek tehát magukkal.

A jövő jazzgenerációját képviselő fellépők: a Baló Sámuel Trió, a Bettika Quintet, a Bolyki Tamás Quartet, a Fehér Fábió Trió, a Horváth Albert Quartet és a Varga Dávid Quintet egy nap alatt bemutatják, merre haladnak a jazz legújabb irányzatai, milyen hangon szólalnak meg a fiatal előadók, és hogyan reflektálnak zenéjükkel az elmúlt időszakra. A közvetítésbe bekapcsolódó érdeklődők instrumentális és vokális formációkat is hallhatnak, és a szabad improvizációtól a funkon, a neo-soulon, a modern swingen és a hardbopon át a versmegzenésítésekig vagy épp a népzenéig mindenféle irányzattal találkozhatnak.

A koncerteket már felvették, a zsűri jelenleg tanácskozik:

„Nagyon értékes produkciók születtek. Van köztük hagyományos, kísérletező, a népzenéhez közelítő, az avantgárdből ötleteket merítő, de fúziós jazz is: sok jó ötletet, kiváló szólót, újító ritmikai megoldást láthattunk, de volt olyan csapat, amelyik az impozáns színpadi megjelenésével nyűgözött le. Nincs két hasonló, és egy olyan előadás sem, amelynél ne találhattunk volna valami különlegességet. Egytől-egyig ambiciózus muzsikusok – jó látni, hogy a művészetnek adják az életüket, nem talmi sikerre vágynak”

– mesélt Borbély Mihály.

Nehéz lehet a zsűri dolga: hogyan hasonlíthatók össze ennyire különböző előadások egy mezőnyön belül? Borbély Mihály szerint sokféle verseny van: az egyiknél első-második-harmadik helyezettet választanak, máshol különféle díjakat ítélnek oda, itt pedig egy zsűri által díjazott és egy közönségdíjas van. A zsűri azt teszi mérlegre, hogy melyik produkciót fűszerezi erős egyéniség, melyik zenekar tette túl magasra vagy éppen túl alacsonyra a mércét.

„A nehéz időszak miatt fontos, hogy a kritikákat még pozitívabban fogalmazzuk meg, hiszen most még érzékenyebbek vagyunk mi magunk is, hát még a pályakezdő fiatalok. A tanácsokban egyértelműen azt kell érezniük, hogy a szándék a jobbra való törekvés, az előremozdító pozitív hozzáállás – ilyenkor a kritikát is könnyebb elfogadni”

– tette hozzá.

„Ez a Müpa, a legrangosabb helyszín: hatalmas dolog ezeknek a fiatal zenészeknek az életében, hogy azon a színpadon állhatnak, ahol oly sok magyar és külföldi kiválóság koncertezett már. Csodálatos látni, milyen alázattal, megilletődve, a hely szelleméhez méltón zenélnek. Hogy milyen lelkiismeretes, nagy szakmai tudású, hihetetlen tehetségek mutatkoznak meg – vannak köztük 18 évesen szinte már kész muzsikusok, akik a szakmai jövőt is mutatják. Egyértelmű, hogy ebben a generációban is van igény a minőségi életre is, nem csak a művészetre.”

A napot a 2020 tavaszán alakult, a hardbop és a modális jazz elemeit népzenei motívumokkal ötvöző Baló Sámuel Trió koncertje indítja. Az orosházi születésű Bakos Bettika a jazz mellett szabadzenével, színházi zenével és mantraénekkel is foglalkozik. Kvintettje főként saját szerzeményeket ad elő, műsorukban a világzene és a kortárs verszene mellett az improvizációnak is jut hely. Előadásukban a jazzben gyökerező, jazz-poetry vagy spoken word elemekkel tarkított zene lesz hallható, amelynek ritmikája és szövege magyar költők, köztük Tandori Dezső, Tarbay Ede, Bella István, Csukás István és Weöres Sándor műveire épül.

Horváth Albert, aki tavaly a Magyar Jazz Szövetség Az év fiatal jazz-zenésze díjának abszolút győztese lett, 2020-ban alakult kvartettjével az R’n’B és a funk dallamaival pezsdíti fel a megszokott jazztónusokat. A mindössze tizennyolc esztendős Fehér Fábió élete a zene, és hogy mosolyt csaljon a közönség arcára. Triójával főként instrumentális fusion jazzt játszanak, és bátran alakítják a jól ismert jazzsztenderdeket saját ízlésük szerint, a legkülönfélébb zenei stílusokhoz nyúlva inspirációért.

A Bolyki Tamás Quartet tagjai egy klasszikus intézmény, a Bartók Béla Szakgimnázium, azaz a konzervatórium falain belül találkoztak. A zenekar 2019-ben első helyen végzett a Magyar Jazz Szövetség által rendezett Jazz Combo Versenyen, Bolyki Tamás dala, az Expose pedig a legjobb kompozíciónak járó díjat kapta. Az együttes jazzes alapú saját szerzeményeit igyekszik minél több irányzat bevonásával színesíteni, így létrehozva egy egyedi, rendkívül változatos hangzásvilágot. Varga Dávidot hallhatták már Quincy Jones, Bobby McFerrin és Gájer Bálint koncertjein, míg a zenekar szaxofonosa, ifj. Oláh Kálmán olyan zenészekkel lépett már fel a Müpában, mint Rick Margitza és John Patitucci. Zenekarával példaképei, Frank Sinatra, Tony Bennett és Michael Bublé dalaiból válogatva a klasszikus swing atmoszféráját idézik majd meg.

A közönség nélküli koncerten hiányzik a zenészeket inspiráló, a közönségtől visszaáramló energia. Borbély Mihály szerint a jazzben az a jó, hogy egymástól is rengeteg energiát kapnak a játékosok, ezért nincsenek annyira kiszolgáltatva a közönségnek. Ha például a zongoristának jól sikerül a szóló, azt a dobos játékán is azonnal meg lehet hallani. Az idősebb, nagy rutinnal rendelkező muzsikusoknak persze ez is könnyebb, a fiataloknak biztos furcsa ez a helyzet, mert még szükségük van a közönség bátorítására. Viszont a felsőoktatásban tanulók már sok online tapasztalatot szereztek az elmúlt hónapokban. Fantasztikus újítások születtek a pandémiás időszakban, a kényszerből sokan tudtak erényt kovácsolni, sokan kísérleteztek új zenei megoldásokkal.

„Akármilyen nehézség kerül elénk, vagy korábban ismeretlen élethelyzet, a legjobbat kell belőle kihozni, nem szabad legyinteni – az nem visz előre. Akkor járunk jól, ha mindent inspirációként fogunk fel. A nehézség is sok mindent kihoz a művészekből. Ezenkívül már régóta nagy szükségünk volt több időre az elgondolkodáshoz, a fontos dolgokra figyeléshez: a jelenlegi helyzetben jóra is lehet használni az energiákat – és ez tettenérhető ezekben a friss produkciókban is”

– mondta el a zsűrielnök.

A koncertek között a Showcase házigazdája, Novák Péter kérdezi majd ki a fellépőket, így a jazzrajongók még jobban megismerhetik a fiatal tehetségeket.

Az eredményhirdetésre még aznap 20 órakor, a Subtones együttes Friss jazz-funk című koncertjének élő közvetítése előtt kerül sor. A nézők egészen az utolsó koncert végéig szavazhatnak online a kedvenceikre a közönségdíj elnyeréséhez.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top