+ Interjú

Lázár tesók: Igyekeztünk nem pánikolni a balatoni karanténban

Lázár tesók

Nagyon hiányzott és hiányzik most is a közönség, ami a lényegét adja ennek az egésznek. A Müpás stream-koncert viszont egy különleges lehetőség, aminek köszönhetően végül is mégis be tudjuk mutatni az új lemezt. Persze, azért az biztosan nagyon fura lesz, hogy a közönség nincs ott velünk egy térben.

Fotó: Papp Zsófia

Az Esti Kornél és a közönségtől 2019-ben búcsúzó Pegazusok Nem Léteznek zenekarokból ismert testvérpár, Lázár Ágoston és Lázár Domokos évek óta koncerteznek duóban, tavaly pedig első nagylemezük is megjelent Hullámtörés címmel. A Lázár tesókkal az albumról és a Müpa oldalán megnézhető lemezbemutató koncertjükről beszélgettünk.

2021. január 21., 20:00. Lázár tesók: Hullámtörés. Lemezbemutató koncert (Müpa Home Live)

A duókoncerteken kezdetben főleg Esti Kornél- és Pegazusok Nem Léteznek-dalokat játszottatok. Mikor éreztétek először, hogy több van ebben a formációban, mint egy koncertező felállás?

Ágoston: Az évek során elég sok olyan ötlet felhalmozódott, ami egyik zenekarba se illett volna, vagy csak az akkor már nem igazán aktív Pegazusokba. Az első pár koncert után megbeszéltük, hogy fogunk dalokat írni a Lázár tesókhoz: a legelső szám Szabadon él címmel jött ki, ennek már lassan két éve.

Domokos: A Szabadon él megjelenése után az volt az elképzelés, hogy mostantól írjunk minél több új dalt és legyen egy első nagylemezünk, s így a Lázár tesók-koncerteken az Esti Kornél- és Pegazusok-számok háttérbe fognak szorulni. A Pegazusok feloszlása után persze azért az szerencsés, hogy egy pár dal így átmenthető ebből az időszakból, a mostani koncerten is fogunk három ilyet játszani. A Pegazusok mindkettőnk életében elég fontos volt, a Lázár tesókon keresztül legalább ilyen formában tovább él néhány dal élőben is.

Olvastam, hogy Ágoston harminc demójából kezdtétek el kiválogatni azokat, amikből végül a lemezen szereplő dalok lettek. Mi volt a szempont a válogatásnál?

Ágoston: Ezt a harmincat már leszűrtem a több száz korábbi ötletemből. Ezek között olyanok is voltak, amik már 5-6 éve megszülettek.

Domokos: Ezek ilyen 1-1 perces témák voltak, és azokat igyekeztem kiválogatni, amikbe belehallok egy jó dalt. Műfajilag nem igazán szűrtük a dolgokat, az ilyen sanzonosabb, filmzenésebb ötletektől kezdve a tábortüzes dolgokig bezárólag nyitott voltam mindenre. Ez azért kirajzolt egy hangulatot, ami alapján elindultunk, és ezek kellően elütöttek az Esti Kornél és a Pegazusok világától.

A lemez nagy részét a karantén alatt vettétek fel Fonyódon. Megkerülhetetlen a kérdés, hogy akkor is így készült volna a lemez, ha nincs ez az vírus-időszak?

Domokos: A felvételi folyamat tényleg eléggé kötődik ehhez a tavaszi karanténhoz, és az biztos, hogy ennyire sokat nem tudtunk volna foglalkozni az anyaggal, ha nem így alakul, sokkal több időnk volt a részletekre. Nekünk ez az egyetlen pozitívuma ennek az időszaknak.

Ágoston: Tavaly januárban kezdtük el válogatni a dalokat, akkor még nem sejtettük, hogy mi vár ránk, úgyhogy a tavaszi leállás nélkül is dolgoztunk volna rajta, csak valószínűleg lassabban, kevésbé koncentráltan. Meg talán picit másmilyenebb lett volna: a nagy bezártságban Fonyódon, a Balatonnál elég sok olyan szöveg jött például, ami megjeleníti a Balatont: hullám, vihar, szél, ezek a szavak például elég sokszor megjelennek a dalokban.

A Balatont sokszor sokféleképpen megénekelték a magyar könnyűzenében. Van olyan különösen kedves dal, ami számotokra jól kifejezi a balatoni hangulatot?

Ágoston: A hatvanas évek Cseh Tamástól mindenképpen, azt koncerteken is szoktuk játszani. Már abban az időszakban is nagyon szerettük ezt a dalt, mielőtt a Balaton ennyire komolyan megjelent volna az életünkben. Gyerekkorunkban, Mezőtúron lett még édesapánk által belénk fecskendezve.

Domokos: A Balaton régóta fontos szerepet játszik az életünkben, mert nagyszüleinknek is volt itt nyaralója, és a nyarak jelentős részét itt töltöttük még felnőttként is, de azután még szorosabb lett a kapcsolat, hogy pár évvel ezelőtt a szüleink Fonyódra költöztek. Kulturálisan a Balatonnak elég erős hagyománya van, nem véletlen, hogy rengeteg zenekar műfajtól függetlenül szeret balatonos klipeket forgatni, vagy elég csak a Balaton Methodra, vagy a kompkoncertekre gondolni. Ez a legjobb hely Magyarországon, sok izgalmas dolog van benne, a nyáron kívül meg végképp: most, hogy egész évben látjuk a Balatont, rájöttünk, hogy nagyon inspiráló szezonon kívül is, amikor sokkal természetközelibb és kevesebben vannak itt.

Egy helyen olvastam a lemezről, hogy „karantén-hangulatú dalok” vannak a Hullámtörésen. Nem zavaró, hogy megkapja ezt a bélyeget a lemez?

Domokos: Mi ezért nem kommunikáltuk igazán karanténlemezként, úgy gondolom, minimális az a hangsúlyeltolódás, amit ez az időszak okozott a szövegekben.

Ágoston: Nyomasztó dolgokat mindig írtunk a bezártságról, nem kellett ehhez a karantén. Sőt, ezen a lemezen több életigenlőbb dalunk van, ami eddig annyira nem volt jellemző ránk. Ez is talán a Balatonnak köszönhető.

Domokos: Meg mi is sokat változunk. Amellett, hogy az embert alapból tudja nyomasztani, hogy megint ugyanarról ír, most azt is éreztem, hogy máshogy közelítek az úgynevezett élethez.

Ágoston: A Lázár tesóknál ráadásul még nincs olyan kialakult zenekari személyiség, amihez igazodnunk kellett volna, mint mondjuk az Esti Kornélnál. És hát nincs is drámai rockénekes-hangunk!

Domokos: Az Esti Kornélban az is benne van, hogy a legtöbb szöveget elsősorban nem mi énekeljük, hanem (Bodor) Áron, aki amúgy a szövegírásból is bőven kiveszi a részét és ezt az alkotói folyamat egészében nagyon jelentős szempontként vesszük figyelembe. Itt viszont csak ketten vagyunk, kettőnk dinamikájára kell figyelni, ez ilyen értelemben pedig könnyebbség.

A Lázár tesók a jövőben is olyan ritmusban fog létezni, mint egy zenekar? Lemez, koncert, lemez?

Ágoston: Nem side projectként tekintünk erre, hanem rendes zenekarként. Egyelőre persze más léptékben, hiszen most kezdjük el a közönséget építeni, nyilván ez egy hosszabb út, de abszolút érezzük benne a potenciált.

Domokos: Én is így gondolom. A saját dalaid akkor is a saját dalaid maradnak, és nem befolyásolja, hogy milyen zenekarral mutatod be, ugyanúgy a saját lelkedet rakod ki. Persze a Pegazusokat is szerették az újságírók mellékprojektként tálalni, vagy még az is lehet, hogy néha mi is így hivatkoztunk rá, de az sem volt az. Ott sokkal inkább az volt a nehézség, hogy keveset tudtunk játszani, Eszter nem elsősorban zenész volt, de amikor csináltuk, akkor az is nagyon fontos volt. Úgyhogy szerintem úgy fog működni a Lázár tesók, mint egy zenekar, és az Esti Kornél mellett simán meg fog férni, főleg úgy, hogy azonos a menedzsment, és a hatból két ember átfedésben van. Az idei év amúgy inkább az Esti Kornél új lemezéről fog szólni kreatív szempontból, de attól ugyanúgy fogunk a Lázár tesókkal is foglalkozni, és persze nagyon reméljük, hogy közönség előtt is tudunk koncertezni a Hullámtöréssel.

Adta volna magát a fonyódi magányotok, hogy szervezzetek valamiféle online koncertet, de nem volt részetekről ilyen. Ez tudatos döntés volt?

Ágoston: Eléggé telített volt ez a formátum, nagyon sokan csinálták ezt tavasszal. Próbáltunk nem pánikolni, és azt is éreztük, hogy sokan félelemből streameltek ebben a helyzetben. Mi nem tudtuk volna igazán jó körülmények között megoldani ezt, úgyhogy nem erőltettük, most a Müpánál viszont nem is volt kérdés, hogy elvállaljuk-e, mert tudtuk, hogy profi körülmények között szuperül meg fog tudni szólalni a koncert.

Domokos: Meg kicsit idegennek is éreztük ezt, nagyon hiányzott és hiányzik most is a közönség, ami a lényegét adja ennek az egésznek. A müpás stream-koncert viszont különleges lehetőség, aminek köszönhetően végül mégis be tudjuk mutatni az új lemezt. Persze, azért az biztosan nagyon fura lesz, hogy a közönség nincs ott velünk egy térben. De mi tényleg úgy voltunk vele tavasszal, hogy felesleges azon aggódni, hogy a közönség elfelejt-e minket, ha nem koncertezünk: én például nem voltam még Radiohead-koncerten, de attól függetlenül is hallgatom őket, hogy tudnám azt, hogy játszanak-e éppen Bolognában vagy Barcelonában. De azért annak nagyon örülnék, ha mondjuk tavasz végén kis létszámú, szabadtéri helyeken lehetne már játszani, a tavalyi nyárnak is nagyon klassz volt az a része, amikor lehetett, ha korlátozásokkal is, koncertezni.

A lemezbemutató koncertet a Müpa színpadáról fogjátok streamelni. Mire és kikre lehet számítani csütörtökön?

Ágoston: Állandó segítőnk, Csernovszky Márk régóta nagyon jó barátunk, az Esti Kornél első müpás koncertjén is segített már nekünk. Ő most zeneszerzést tanul a Liszt Ferenc Akadémián, a Lázár tesók albumon hallható csellószólamokhoz is ő készítette az átiratokat, úgyhogy most is megkértük, hogy az egyébként nem túl bonyolult zongoraszólamaimat játssza el, és metalofonozni is fog.

Domokos: A csellistákat, Porkoláb Jankát és Rátkay Áront is rajta keresztül ismertük meg, akik még nagyon fiatalok, egyetem előtt vannak, de nagyon tehetséges zenészek. Készülünk természetesen díszlettel és lesz vizuális körítés, tehát mindent úgy csinálunk, mintha tényleg közönség előtt tartott müpás koncert lenne extrákkal: a stream mint technika nem befolyásolja azokat a dolgokat, amiket eredetileg terveztünk volna erre a koncertre. Nem csináltunk még ilyet korábban, hogy koncertteremben közönség nélkül játszunk, úgyhogy ez az egyetlen, amire lelkileg biztosan másképp kell készülnünk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top